Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞENAY YILMAZ

Kaynaştırma öğrencileri dikkat!

Oğlum kaynaştırma öğrencisi ama ben haklarımı bilmiyorum. Oğlumun yasal hakları nedir? K.Y./Antalya
Kaynaştırma öğrencisi; öğrenmesiyle ilgili özel durumu devlet hastanesinden heyet raporuyla belgelenen çocuktur.

ÖZEL PROGRAM YAPILIR
Kaynaştırma raporuyla; rehberlik araştırma merkezleri sınıf öğretmeninden, çocuk için özel bir destek eğitim programı ister. Sınıf öğretmeni çocuğun seviyesine uygun eğitim programını değiştirir. Bireyselleştirilmiş eğitim planı denilen bu plan, yıl boyunca takip edilir. Aynı şekilde sınavlarda da çocuğa uygun sorular hazırlanır ve başarısı bu sorular üzerinden değerlendirilir. Kaynaştırma öğrencisi, ilköğretim süresince tüm sınıflardan geçme hakkına sahiptir. Özel davranış sorunları var ise, rehber öğretmen tarafından desteklenir. Kendi yaş grubundaki diğer çocuklarla beraber olarak sosyalleşmeleri sağlanır. Kaynaştırma öğrencisi olabildiğince ön sıralara oturtulmalıdır. Mutlaka sosyal becerilerinin ve yeteneklerinin geliştirilmesi esas alınmalıdır.

KIZIM OKUMAYI SÖKEMİYOR
Kızım birinci sınıfta ve okumayı sökemedi. Sınıfın gerisinde kalıyor. Ne yapmalıyım? Ş.G./Ankara
Okumayı sökememenin birçok nedeni olabilir. İlk aklımıza gelen görsel ve işitsel hafıza sorunlarıdır. En sık gördüğümüz bu sorunda çocuk, harfi görünce sesini hatırlayamaz.

ZEKA TESTİ YAPILMALI
Aynı şekilde birbirine benzeyen harfleri de ayrıştıramadığından karıştırır. Benzer sesleri hatırlayamayan çocuk, okurken de sıkıntı yaşar. Tam tanılama için bir psikiyatr gözetiminde önce WSCR zeka testi yapılmalı. Aynı şekilde öğretmenden ve aileden bilgi alınan gözlem formlarının doldurulması gerekli. Bu verilerin hepsi bir araya gelince sorunu tanımlamak daha kolay. Bahsettiğim yolları izlemenizi tavsiye ederim.

OKULA YALNIZ GİDEBİLİR Mİ?
Yurt dışında 'yürüyen otobüs yöntemi' diye bir şey duydum. Nedir bu yöntem? S.S./İstanbul
Çocuklar , 8-9 yaşından itibaren okula yalnız gitmek istediklerini dile getirirler. Bu konuda da ebeveyn çok tedirgin olur ve ne yapacağını bilemez. Yurt dışında uygulanan bu yöntemde veliler, sırayla diğer çocukları yürüyerek okula götürür. Eğer sizin de çocuğunuz okula yalnız gitmek istiyorsa, belli bir mesafeden gözetleyerek gidip gidemediğini kontrol edebilirsiniz. Ancak trafik kurallarını çok iyi bilmeli. Dikkat dağınıklığı varsa ve hemen paniğe kapılıyorsa; müsaade etmeyin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA