Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞENAY YILMAZ

Zorunlu okul değişikliği

Kızımın okulunu özel sebeplerden dolayı değiştirmem gerekiyor. Nasıl bir prosedür işliyor? Y.L./Bolu
Okul değişikliği, nakil gibi işlemlerinizi; e-okul üzerinden takip etmeniz gerekiyor. Bu konuda size en yakın İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne giderek kayıtlı olduğunuz okuldan başka bir okula geçmek istediğinizi belirten bir dilekçe verin.

ONU TEDİRGİN ETMEYİN
Dilekçenizde; çocuğunuzun okulunu neden değiştirmek istediğinizi makul nedenlerle anlatmanız gerekiyor. Talebiniz heyet tarafından da uygun görülürse, nakil işlemi gerçekleşir. Ancak size tavsiyem; yaşanan prosedürleri sürekli çocuğunuza anlatarak onu tedirgin etmeyin. Sonuç kesinleştikten sonra çocuğunuzu karşınıza alın ve neden okulunu değiştirmek istediğinizi tatlı bir dille ona anlatın. Eğer bunun nedeni öğretmeni ise; kesinlikle öğretmenini kötülemeyin, aşağılamayın ya da bu konuda yanlış ifadeler kullanmayın. Bunun yerine ona daha yumuşak nedenler sunmaya çalışın.

OTİZM HASTALIĞI VE SPOR
Son dönemlerde otizm hastalarına; spor çok öneriliyor. Bunun nedenini öğrenebilir miyim? T.K./İstanbul
Otistik çocuklar için en çok önerilen spor dalları; bisiklet, kay kay, masa tenisi, yüzme ve tenistir. Bu konuda ihtisası olan kişiler; çocuğa yoğun bir program eşliğinde bu aktiviteleri yaptırır. Sonuç ise oldukça etkilidir. Spor; özellikle otokontrol becerilerinin gelişmesinde, enerjilerini doğru kullanabilmelerinde yarar sağlar. Spor, davranış sorunu olan, aşırı hareketli otistik çocuklarda da etkilidir. Ancak bu oldukça maliyetli bir çalışmadır. Bir yaşam koçunun maliyeti, 2 bin 500 lirayı bulabilir. Bu parayı verecek gücünüz yoksa, belediyelerin ücretsiz spor faaliyetlerini takip edebilirsiniz.

KUM TERAPİSİ YARARLI MI?
Doktoru çocuğuma kum terapisi önerdi. Kum terapisi hangi konularda yarar sağlıyor? Y.L./Bursa
Geçmişi 1950'lere dayanan yöntem; konuşamayan, davranış sorunları olan ve kendini ifade etmede sorun yaşayan çocuklarda kullanılır. Büyük bir alana ya da tepsiye yayılmış olan kuma, çocuk birtakım şeyler çizer. Uzman onu izler ve gerekli notlarını alır. Çalışma bittikten sonra, çizilen figürler hakkında konuşulur. Bu figürlerin ona neleri çağrıştırdığı, neleri hatırlattığı sorulur. Bir nevi rüyaların yorumlanması ile tedavi edilen terapi şekline benziyor. Bu terapiyi ülkemizde uygulayan uzman sayısı ise sınırlıdır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA