'Sınırlar açılınca Ani de canlanır'

  • 07.09.2009

Newsweek dergisi, Ermenistan sınırının açılması ile, Kars'taki Ani Harabeleri'nin yeniden bir 'kavşak' haline dönüşeceğini yazdı

Newsweek dergisi, Kars'taki eski Ermeni krallığı başkenti Ani (Anı) harabeleri bölgesine hakim olan ıssızlığa vurgu yaptığı makalede Türk ve Ermeni hükümetlerinin yakınlaşma çabalarına da dikkat çekerek "Ani de, inançların ve halkların yoğun bir karışımı idi, bir kavşak, bir buluşma noktası, herkesin eşit durumda olduğu bir yer. Sınırın açılması ile belki dünyanın bu köşesi bir kavşak olmaya yeniden başlar" ifadesini kullandı.

GELECEĞİN ANAHTARI
Derginin son sayısında Owen Matthews imzası ile yayımladığı makalede "Bugün, bir zamanlar Ermeni kültürü beşiği olan yerlerde Ermeni kalmadığını belirterek şöyle yazdı: "Yerliler için asıl önemli olan sınır ticareti, daha ucuz elektrik, turizm ve günlük hayatının sorunları. Diplomasinin unsurları yerli yerine oturuyor: Dostane bir futbol maçı, bunun kadar dostane bir iade maç ve cumhurbaşkanları düzeyindeki ziyaretler. Birkaç futbol maçı, bir halkın öldürülmesini, anılardan tamamen silmez. Ancak belki Ani, geleceğin nasıl görülebileceğinin anahtarını veriyor. Ani inançların ve halkların yoğun bir karışımı idi, bir kavşak, bir buluşma noktası, herkesin eşit durumda olduğu bir yer. Sınırın açılması ile belki dünyanın bu köşesi, ıssız bir kör uç yerine, bir kavşak olmaya yeniden başlar."

Grossman: Mutabakat ABD için büyük haber
ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi ve eski Dışişleri Bakan Yardımcısı Marc Grossman, Türkiye ile Ermenistan arasında ilişkilerin normalleşmesine ilişkin protokollerin paraf edilmesine ilişkin olarak "Bu, Washington'da büyük haber oldu" dedi. Marc Grossman, Amerika'nın Sesi'nin sorularını yanıtlarken "Amerika uzun zamandır bu tür bir uzlaşma sağlanmasını istiyordu" ifadesini kullandı.

Time: Türkiye'nin 'ağır siklet iddiası' güçleniyor
TIME dergisi, Türkiye-Ermenistan sınırının açılmasının, Türkiye'nin "bölgesel siyasi ağır siklet" olma iddiasını güçlendirmeye katkıda bulunacağını belirtti. Dergide yer alan "Türkiye ve Ermenistan: Bir Asırlık Kan Davasında Buzlar Eriyor?" başlıklı analizde görüşleri yer alan Uluslararası Kriz Grubu uzmanı Hugh Pope da, "Hem Türkiye, hem de Ermenistan cesur ve devlet adamına yakışan bir adım attı. Başarılı olursa ikisi kazanacak. Böylece Türkiye, itibarını büyük ölçüde geri kazanabilir" yorumunu yaptı.


kalan karakter 460

yalmanguc yalmanguc

Sevgili Can26 kardeş,
Karabağ sorununa kim nasıl ve ne şekilde çözüm yolu bulacak.Ermani hududu 1993 de kapatıldı.O zamandan 2009 a kadar ne yapıldı.Geçenlerde bir TV programında Ermenistan Cumhurbaşkanı "Karabağ 25-30 yılda çözülür" diyor.Azerbaycan b1993 den beri ne yapmış.İkide birde Moskowa'ya koşup gaz anlaşması,petrol anlaşması,nabucco projesine gaz vermeme temayülü gösterme ile Karabağ halledilebilirmi.Can 26 kardeş ben 69 yaşında Gaziantepliyim.1920 de Fransız işgaline karşı 10,5 ay atalarımız çarpıştı.35 bin nüfuslu şehirden 6300 şehit verdik.Sonunda yenildik ama Fransızlar tutunamadı şehri boşaltma mecburiyetine kaldı.Müzakere ile yok Rusya,yok Minsk grubu şefaati ile vatan toprağının kurtarıldığı nerede görülmüş.Can 26 kardeşim açıklasanda benim ihtiyar kafama bir ümit ışığı yaksan.Sence 3 ay kadar evvel Azeri Bayan Milletvekillerini Türkiyeye gönderip TV kanallarını gezdirip "aman ha kapıyı açmayın" dedirterek bu iş hallolurmu?Gözlerinden öperim canım yeğenim.

Aynı Görüşte misiniz?
evet0
hayır0
cevapla 07.09.2009 13:37
can26 can26 // ESKİŞEHİR

KARABAĞ SORUNU ÇÖZÜME KAVUŞMADAN, OTOYOL MOTOYOL YOK. YILLARCA BOŞUNAMI AMBORGO UYGULANDI. OZAMAN TEZLERİMİZİN HEPSİ YANLIŞMIŞ.

Aynı Görüşte misiniz?
evet0
hayır0
cevapla 07.09.2009 11:45
goksalcelik goksalcelik // İSTANBUL

Böylece Türkiye, itibarını büyük ölçüde geri kazanabilir" şimdi bizim ülkenin itibari bu ermeni ile yapılacak anlaşmayamı bağlı. nalet olsun bizim itibarımız üksek. tüm dünya biliyor. ama işlerine gelmiyor.

Aynı Görüşte misiniz?
evet0
hayır0
cevapla 07.09.2009 08:21

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Gündem Haberleri
www..com.tr
Facebook’un en iyi gazetesi
SABAH’ı beğen,
son dakika haberlerini kaçırma
facebook.com/Sabah
Son dakika haberlerini
Twitter’ın en iyi gazetesi
Sabah’da takip et
twitter.com/sabah
Sosyal Medya' nın En Çok Paylaşılanları
ÜCRETSİZ SABAH BÜLTEN ÜYELİĞİ

Üye olun, son dakika haberleri e-postanıza gelsin.

Adı Soyadı :
E-posta :
Üye Ol