İLİŞKİLİ HABERLER
Katsayı uygulamasına Danıştay freni
Danıştay kararına tepkiler

Katsayı uygulamasına Danıştay freni

  • yeni haber
  • AA
  • Giriş Saati : 08.02.2010 14:44
    Güncelleme : 08.02.2010 16:53

Danıştay 8. Dairesi, YÖK'ün üniversiteye girişte farklı katsayı uygulaması öngören 17 Aralık 2009 tarihli kararının yürütmesini oy birliğiyle durdurdu.

İstanbul Barosu Başkanlığı, Yükseköğretim Genel Kurulunun (YÖK) yükseköğretime girişte farklı katsayı puanı uygulamasını kaldıran 21 Temmuz 2009 tarihli kararının iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Danıştayda dava açmıştı. Danıştay 8. Dairesi, YÖK'ün kararının yürütmesini oy birliğiyle durdurmuştu. Bunun üzerine YÖK, 17 Aralık 2009'da üniversiteye giriş sınavında adaylara ''farklı katsayı'' uygulanması kararı almış ve puanlar hesaplanırken adayların kendi alanıyla ilgili program tercihinde Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanlarının (AOBP) 0.15, alan dışı tercihte 0.13 ile çarpılmasını kararlaştırmıştı.

İstanbul Barosu Başkanlığı, YÖK'ün bu yeni kararının da iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay'da dava açtı.

Danıştay 8. Dairesi, YÖK'ün yeni kararının, iki, üç ve dördüncü maddelerinin yürütmesini oy birliğiyle durdurdu.

Kararın ikinci maddesi, ''AOBP'nin 0.15 ve 0.13 katsayıları ile çarpılmasını'' öngörüyordu. Kararın üçüncü maddesi, ''öğretmen lisesi ve meslek lisesi mezunu olanların kendi alanlarındaki programları tercih etmeleri halinde ilgili ağırlıklı ortaöğretim başarı puanlarının 0,05 ile çarpımı sonucunda bulunan puanın toplam puana ayrıca ekleneceğini'', dördüncü maddesi ise ''Meslek Yüksek Okullarının sınavsız geçişten boş kalan kontenjanlarına açık öğretim programlarına ve meslek liselerinin devamı niteliğindeki lisans programlarına YGS puanları esas alınarak yerleştirme yapılacağını'' düzenliyordu.

Davalı YÖK'ün bu karara itiraz hakkı bulunuyor. İtirazı, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu görüşecek.

SINAV ERTELENECEK Mİ?

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, Yükseköğretim Geçiş Sınavı'na (YGS) girecek adayların başvurularını aksatmadan, süresi içinde yapmalarını istedi. Yarımağan, 12 Şubatta sona erecek başvuru süresinin gerekirse uzatılabileceğini bildirdi.

Sınavın yapılacağını belirten Yarımağan, ''Şu anda sınavın ertelenmesi konusunda kesin birşey söyleyemiyorum. Ertelenmesi mutlaka gerekmeyebilir ama gerekebilir de. Gerekmeden de çözüm olabilir, duruma bağlı'' dedi.

Yarımağan, Danıştay'ın YÖK'ün ''farklı katsayı'' uygulanmasına ilişkin kararının yürütmesini durdurmasının ardından, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 18 Ocakta başlayan YGS'ye başvuruların sürdüğüne işaret etti. Sınava başvuru süresinin 12 Şubat Cuma günü sona ereceğini belirten Yarımağan, bu haftanın, başvuruların en yoğun yapıldığı dönem olduğunu vurguladı.

Başvuruları tamamlamak istediklerini söyleyen Yarımağan, şunları kaydetti:

''Özellikle sınava her halükarda girecek adaylar başvurularını aksatmadan yapsınlar. Her halükarda derken şunu kastediyorum, koşullara göre girip girmeme kararı veren bir kitle olabilir. Mevcut koşullara göre başvurur ama yeni koşullara göre başvurmaktan vazgeçer. Tersi de olabilir. Başvuru koşulları değişirse başvurma kararını değiştirecek adaylar olabilir. Onların durumunu değerlendireceğiz hatta gerekirse onlar için ek süre vereceğiz. Ama sınava nasıl olsa girecek örneğin son sınıf öğrencisi veya geçen yıldan kalan, katsayı ne olursa olsun bu sene sınava girecek adaylar başvurularına lütfen devam etsinler.''

YGS'ye başvuru için duruma göre gerekirse ek süre verilebileceğini ifade eden Yarımağan, ''Hukuki durum nasıl olacak ben de bilemiyorum. Ama verilecek karar, başvurmasını veya başvurmamasını etkilemeyecek adaylar başvurularına devam etsinler'' dedi.

''Bu yıl sınav kesin yapılacak mı?'' sorusuna Yarımağan, ''Tabii yapılacak ama inşallah bu durum birkaç defa daha devam etmez. Bir yerde bitmesi lazım'' yanıtını verdi.

-''HUKUKÇULARLA KONUŞACAĞIZ...''-

Karar nedeniyle hukuki yönden bir sıkıntı yaşanıp yaşanmayacağı yönündeki soru üzerine Yarımağan, şunları söyledi:

''Başvuran adaylardan bir kısmı diyebilirler ki 'başvuru koşullarının böyle olduğunu bilseydik başvurmazdık'. Ayrıca, diyelim ki başvuru süresi bu hafta bitti ve YÖK'ün kararı daha sonraya kalırsa bazı adaylar diyebilirler ki 'koşulların böyle olduğunu bilseydik biz de başvururduk'. Dolayısıyla verilecek karara göre, bu gruplar için bir çözüm bulmak lazım. Yani başvurmamış, başvurmak isteyenlere bir ek süre vermek lazım; 'başvurmaktan vazgeçmek istiyorum' diyenler için de hukukçular ile konuşacağız gerekiyorsa onlara başvurularını geri alma hakkını, paralarını iade etmemiz lazım.''

YÖK'ün farklı katsayı uygulanmasına ilişkin kararın yürütmesinin durdurulmasının ardından yaşanacak süreçlerin uzamasının sıkıntı yaratabileceğini vurgulayan Yarımağan, şöyle konuştu:

''Bu süreler inşallah çok uzun sürmez. Çünkü takvime göre bizim sınava giriş belgelerini göndermemiz lazım yakında. Onları etkileyecek olursa sınavı da ertelememiz lazım. Şu anda sınavın ertelenmesi konusunda kesin birşey söyleyemiyorum. Ertelenmesi mutlaka gerekmeyebilir ama gerekebilir de. Gerekmeden de çözüm olabilir. Duruma bağlı.''

Yarımağan, şu anda varsayımlar üzerinden konuşmak istemediğini vurgulayarak, ''Şu anda ben adayların sakin olmalarını ve başvurularına devam etmelerini istiyorum. Merak etmesinler onların haklarını koruruz'' diye konuştu.

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, YGS'ye şu ana kadar yaklaşık 800 bin adayın başvurduğunu bildirdi.

kalan karakter 460

muhammet24 muhammet24 // ERZİNCAN

Danıştay neye göre hüküm veriyor anlamıyorum bu kişiler egitim alanın nerde nasıl oldugunu nasıl yapılanması gerekdigini nerde bilecekler sırf imam hatipliler yararlanmasın diye alınmış siyasi bir karar

Aynı Görüşte misiniz?
evet0
hayır0
cevapla 29.04.2010 13:37
dmermerci dmermerci

Danistay da on sene önce hastane kapisinda kimlik resmi basortülü diye insan tedavi etmeyi reddeden dekan gibi, Atatürk ilkeleri hukuktan önce gelir...

Aynı Görüşte misiniz?
evet0
hayır0
cevapla 08.02.2010 21:27
melisa_alonso melisa_alonso // İSTANBUL

Böyle saçmalık görmedim bn ya insanlar kaç aydır deli gibi çalışıyorlar ister meslek liseli olsun ister anadolu! o kdr gencin emeklerini yok saymak bu kdr mı kolay bu karar alınacaksa bile çok önce olmalıydı danıştay-yök inatlaşıyor olan öğrencilere olucak başka kimseye değil!Meslek lisesini geçtim farklı alanlardan hazırlananlar ne olacak??çoğu insan sırf katsayı kalktı diye alan değiştirmedi vb.. insanların hayatlarıyla oynamak bu kdr kolay olmamalı!

Aynı Görüşte misiniz?
evet1
hayır0
cevapla 08.02.2010 20:39
emre10 emre10 // BALIKESİR

Vallaha bize yazık yahu, acıyın artık b
ze, bu ne kardeşim böyle ne yapacağımızı sapıttık, sınav stresini 100 kat artırdınız karar verin artık cocuk oyuncağımı bu, milyonlarca "İNSAN'ın" hayatı söz konusu, ben artık hayatımı belirlecek sınavlara karambole girmekten bıktım, sürekli değişiklikmi olur,
bir karar verin artık.
Diğer ülkelerin eğitim sistemlerini inceledikçe ülkemden soğuyorum yapmayın artık yaa, bizede yazık...
2 gram aklımız var onuda sizmi alacaksınız... :@

Aynı Görüşte misiniz?
evet1
hayır0
cevapla 08.02.2010 20:28
al_pamuk al_pamuk // İSTANBUL

Halkın isteklerini 3-5 hakimin insafına bırakan bu sistem değişmeli artık! Nedir bu gençlerin bu yaşta çektikleri çile! Yazıktır, günahtır....

Aynı Görüşte misiniz?
evet0
hayır0
cevapla 08.02.2010 19:22

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Gündem Haberleri
www..com.tr
Facebook’un en iyi gazetesi
SABAH’ı beğen,
son dakika haberlerini kaçırma
facebook.com/Sabah
Son dakika haberlerini
Twitter’ın en iyi gazetesi
Sabah’da takip et
twitter.com/sabah
Sosyal Medya' nın En Çok Paylaşılanları
ÜCRETSİZ SABAH BÜLTEN ÜYELİĞİ

Üye olun, son dakika haberleri e-postanıza gelsin.

Adı Soyadı :
E-posta :
Üye Ol