Aczmendilerin kılığına AİHM'den onay

  • 24.02.2010
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Aczmendilerin açtığı davada Türkiye'nin 'Din ve vicdan özgürlüğünü ihlal ettiğine' karar verdi. Türkiye şikâyetçi 127 Aczmendiye 10'ar euro sembolik tazminat ödeyecek. 1996'da Ankara sokaklarında kılık kıyafet kanununa aykırı dolaştıkları için mahkum olan Aczmendilerin şikayeti karara bağlandı. AİHM kararında, Aczmendilerin 'kamusal alanda' değil 'herkese açık' sokaklarda dini inançlarını yansıtan giysilerle dolaştığı, ayrıca sayıları sınırlı olan Aczmendilerin kamu düzenine tehdit oluşturduğu kanıtı bulunmadığı ifade edildi. Karar 1'e karşı 6 oyla alındı. Türk yargıç Işıl Karakaş karar lehinde oy kullanırken Sırp yargıç aksi görüş bildirdi. Sırp yargıç, türbanlı üniversite öğrencisi Leyla Şahin'le ilgili kararı hatırlattı. AİHM Şahin davasında Türkiye'nin, 'kamusal alanda türban yasağını' haklı bulmuştu. AİHM'nin Aczmendilerle ilgili gerekçeli kararında ise davacıların devlet memuru olmadığı ve Leyla Şahin gibi kamudan hizmet almadığı vurgulandı. Aczmendi tarikatı 1985'te Müslüm Gündüz tarafından oluşturulmuştu. Gündüz 2003 ve 2005'te AİHM'ye açtığı davalarda da Türkiye'yi mahkum ettirmişti.

kalan karakter 460

muhammet24 muhammet24 // ERZİNCAN

Alıştık artık ödemeye habire birilerin para ödüyoruz herkes istedigi gibi giyinse bu ülkede millet cıplak dolasmaya baslar

Aynı Görüşte misiniz?
evet0
hayır0
cevapla 29.04.2010 20:57
abidin olgun abidin olgun // İSTANBUL

DOĞRUSU AYIP,EDEP,YERLERİNİ AHLAKDIŞI KULLANMADIKTAN SONRA,İNSAN OLDUĞU BELLİ OLACAK ŞEKİLDE KIYAFET GİYİYORSA ELBETTE NİÇİN GİYİYORSUN DEMEK YAKIŞIRMI.ŞUNU İFADE ETMEK İSTİYORUM KONUNUN GERÇEĞİNİ ,FIRANSA,DA ÇARŞAF GİYMEYİ YASAKLAMIŞTI YENİLERDE.İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ ACABA BURADA İNSANLIK ADINA İNSAN HAKLARI ADINA DOĞRUMU YAPIYOR.YOKSA AHM ÜLKELERE GÖREMİ YARGILAMA YAPIYOR.İNCELİK İŞTE BURADA.

Aynı Görüşte misiniz?
evet0
hayır0
cevapla 24.02.2010 16:08

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Gündem Haberleri
Diğer Gündem Haberleri
'Bunaldım' dedi eşini ve iki kızını vurup intihar etti
Bu fotoğraflar Zirve dosyasında
Beş amirale tutuklama
'Bu devlet krizi zirvede çözülmeli'
Kışanak: Sonu nereye varacak?
'Silivri, emekli general karargâhına dönüştü'
AK Partili 2 vekile inceleme
Taş atan 5 çocuğa 7'şer yıl
TBMM ifadesi işadamını yaktı
BDP İl Başkanı tutuklandı
2 polise 'Ahmet Kaya' cezası
www..com.tr
Facebook’un en iyi gazetesi
SABAH’ı beğen,
son dakika haberlerini kaçırma
facebook.com/Sabah
Son dakika haberlerini
Twitter’ın en iyi gazetesi
Sabah’da takip et
twitter.com/sabah
Sosyal Medya' nın En Çok Paylaşılanları
ÜCRETSİZ SABAH BÜLTEN ÜYELİĞİ

Üye olun, son dakika haberleri e-postanıza gelsin.

Adı Soyadı :
E-posta :
Üye Ol