İLİŞKİLİ HABERLER
Yeni bir anayasa sözü bile yeterli
'MGK söylemini yumuşatsın'

Yeni bir anayasa sözü bile yeterli

Eylemsizlik süreci ve Kürt sorununun konuşulduğu Demokratik Toplum Kongresi'nde "Hükümet hamle yaparsa her şey değişir. Başbakan yeni anayasa sözü versin" değerlendirmesi yapıldı

PKK'nın eylemsizlik kararı ve referandum tartışmaları Türkiye gündemine damgasını vururken, Kürt sorununa çözüm arayan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Diyarbakır'da toplandı. Kongre Başkanı Ahmet Türk, "Hükümet ciddi bir hamle yaparsa her şey değişir" dedi. DTK oturumunun ortak paydası, "Yeni anayasa sözü yeter" vurgusu oldu. Demokratik Toplum Kongresi 80'i aşkın BDP ve sivil toplum örgütü temsilcisinin katılımıyla dün Diyarbakır'da başladı. İki gün sürecek toplantıda son siyasi gelişmeler "sürdürülebilir ateşkes, BDP'nin referandumu boykot kararı ve yeni Anayasa" konuları masaya yatırıldı.

'DEMOKRATİK MÜCADELE'
Yasaklı siyasi konumundaki kapatılan DTP'nin lideri Ahmet Türk'ün başkan, Aysel Tuğluk'un da başkan yardımcısı olduğu DTK'da BDP milletvekili Ayla Akat Ata, Sabahat Tuncel, Bengi Yıldız, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in yanı sıra çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi yer aldı. Toplantıda, Doğu ve Güneydoğu'daki sivil örgütlerin referandum sürecine "evet" kararı ile BDP'nin boykot çalışmaları konusunda farklı sesler yükseldi. Ancak, "Yeni bir demokratik Anayasa" çağrısında görüş birliğine varıldı. Ahmet Türk, kalıcı ateşkese ilişkin "Kürt halkının beklentileri 20 günlük kısa bir içinde gerçekleşecek şeyler değildir, bunun farkındayız. Ama unutmayalım ki yeni bir süreç başlıyor ve bu dönemde güven veren adımlar atılmak zorunda. Hükümet ciddi bir hamle yaparsa her şey değişir" diye konuştu. Toplantının kapalı bölümünde Ahmet Türk, önemli mesajlar verdi, "AK Parti muhafazakar parti olabilir ama unutmayalım ki alternatifi yok" diyen Türk, DTK'nın Kürt sorununun çözüm platformu olması vurgusu yaptı. "Boykota karışmamalıyız. Burası siyasi parti zemini değil. Referandum bizim işimiz değil. BDP zaten kendi çalışmalarını yürütüyor. Biz Kürt sorununun çözümünün önündeki engelleri konuşmak zorundayız" dedi. Türk, "Kürdü, Türkü, Yezidisi, Alevisi herkes görüşlerini özgürce ifade edebilmeli. Bu platformda bunun mücadelesini vereceğiz. Demokratik mücadele hepimizin çıkış noktası olmalı" değerlendirmesini yaptı. BDP Van Milletvekili Özdal Üçer de, kalıcı bir ateşkes için beklentilerini sıralarken şöyle konuştu: "Çatışmasızlık karşılıklı olmalı. Askeri operasyonlar durmalı. Kürt halkının talepleri gözetilmeli. Kürt sorununun çözümünde somut projeler ortaya konmalı." Üçer, 12 Eylül referanduma çok az bir süre kaldığını, BDP'nin boykot kararının sürdüğünü hatırlatırken, "Biz başından beri söylüyoruz. Demokratik bir Anayasa paketine destek veririz. Başbakan Diyarbakır'da yapacağı mitingde kamuoyuna demokratik Anayasa sözü versin. Elbette ki bu çok önemli bir çıkış olur. Biz de destek veririz" dedi.

KONUŞMA YASAĞI
DTK, diğer toplantılarından farklı olarak ilk kez kapılarını basına kapattı. Sadece görüntü alınmasına izin verilen toplantıda çay ve yemek aralarında dahi basın mensuplarının katılımcılarla konuşmasına izin verilmedi.

kalan karakter 460

hekcan1 hekcan1 // İSTANBUL

Hangi özgürlükten bahsediyorsunuz..Size gelince hertürlü özgürlük olsun ama Van'da AKP millet hanım vekilinin konuşmasına gelince burada konuşamazsın diye tehdit edilsin.Yokya,ne güzel Dünya ! Boşuna uğraşmayın TÜRK MİLLETİ kuzu ile kendini kurda benzeteni iyi ayırt ediyor.Size bir tavsiyede bulunayım.Sakın TÜRK MİLLETİNDEN başkasına güvenmeyin.Yoksa sonunuz hüsran olur.

Aynı Görüşte misiniz?
evet2
hayır1
cevapla 22.08.2010 10:37

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Gündem Haberleri
Diğer Gündem Haberleri
Oktay'ın yeni dinleme kayıtları ortaya çıktı
'Maskeleri düştü'
DSP, MHP ve DP'den 'evet'çi başkanlar
Batman saldırısı PKK'yı karıştırdı
Terörist cenazesinde olay: 7 polis yaralı
www..com.tr
Facebook’un en iyi gazetesi
SABAH’ı beğen,
son dakika haberlerini kaçırma
facebook.com/Sabah
Son dakika haberlerini
Twitter’ın en iyi gazetesi
Sabah’da takip et
twitter.com/sabah
Sosyal Medya' nın En Çok Paylaşılanları
ÜCRETSİZ SABAH BÜLTEN ÜYELİĞİ

Üye olun, son dakika haberleri e-postanıza gelsin.

Adı Soyadı :
E-posta :
Üye Ol