Ağırlaştırılmışmüebbet hapis cezasına çarptırıldıktan sonra yurtdışına kaçan PKK'lı Asiye Ç.'nin Türkiye'ye iade talebi, mahkumiyet kararını veren mahkemede askeri yargıç bulunduğu gerekçesiyle reddedildi. 1994'de katıldığı silahlı bir eylemden dolayı tutuklanan Asiye Ç., 2 yıl tutuklu yargılandıktan sonra tahliye edildi. Tahliyeden sonra yakalanan bir başka örgüt mensubu, silahlı eyleme Asiye Ç.'nin de katıldığını belirtince dönemin Diyarbakır 2 No'lu Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde yargılanan Asiye Ç.'ye idam cezası verildi. Ceza daha sonra müebbet hapse dönüştürüldü. 1996 yılında TCK'nın 125. maddesi uyarınca "devletin hâkimiyeti altında bulunan topraklardan bir kısmını veya tamamını devlet idaresinden ayırmaya yönelik vahamet arz eden eylemlerde bulunmak" suçundan mahkûm edilen Asiye Ç.'nin mahkûmiyet kararı Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nce onandı. Ancak hakkında yurtdışına çıkış yasağı bulunmayan sanığın, yasal yollardan Almanya'ya kaçtığı belirlendi. Asiye Ç., adil bir yargılama yapılmadan ömür boyu hapis cezasına mahkûm edildiğini belirterek iltica talebinde bulundu.
ALMANYA'YA İLTİCA ETTİ
Talebi kabul edilen Asiye Ç.'nin Almanya'da ikamet ettiği tespit edilince Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi iade talepnamesi düzenledi. Ancak Asiye Ç.'nin yargılayan mahkemenin Devlet Güvenlik Mahkemesi olması ve kararda askeri hakimin imzasının bulunması nedeniyle talep reddedildi.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.