İLİŞKİLİ HABERLER
İtalyanlara otoyu sevdiren efsane Panda 30 yaşına bastı
30 yıl önce bir İtalyan 9 aylık maaşıyla alabiliyordu

İtalyanlara otoyu sevdiren efsane Panda 30 yaşına bastı

  • 24.08.2010

Efsanevi İtalyan Panda, 30'uncu yaşını kutluyor. Bugüne kadar tüm dünyada 6 milyon adetten fazla satan Panda, mini sınıfta kendi başına bir marka haline geldi. Otomotiv tarihine adını yazdırdı

İlk olarak 1980 yılında üretimine başlanan ve Fiat'ın mini sınıfta kendi başına bir marka haline gelen efsane modeli Fiat Panda, 30'uncu yaşını kutluyor. Otomotiv tarihinde ve İtalyan toplumunda otomobille yaşanan gündelik ilişkiyi algılamanın yeni bir yolunu temsil eden ve Fiat kültürünün bir parçasını temsil eden Fiat Panda, yeni nesliyle de COTY jürisi tarafından "2004 Yılın Otomobili" seçilerek başarısını perçinlemişti. 30 yıldan bu yana dünya çapında 6 milyon adetten fazla satılan Fiat Panda, sadece geçen yıl dünya çapında 300 bin adetten fazla müşteri tarafından tercih edildi. 2003 yılında üretimi start alan yeni nesil Fiat Panda ise ulaştığı 1.5 milyon adeti aşan üretimiyle de büyük bir ticari başarıya imza attı. İtalya, Fransa ve Almanya gibi Avrupa pazarlarının yanı sıra başta Japonya, Güney Afrika ve Meksika gibi deniz aşırı pazarlarda da büyük başarı kazanan Fiat Panda, ADAC (Alman Otomobil Kulübü) tarafından da mini ve küçük sınıf modeller arasındaki güvenilirlik ligi tablosunda da şehir otomobilleri kategorisinde ilk sırayı almasıyla ön plana çıkıyor. Güçleri 54 bg ile 100 bg arasında değişen üç benzinli ve 70 bg'lik Multijet dizel motor seçenekleriyle üretimine Polonya'da devam edilen Fiat Panda'nın metan ve LPG gibi daha çevreci ve farklı yakıt türevleriyle çalışan versiyonlarının yanı sıra dört tekerlekten çekişli ve özel seri model tipleri de bulunuyor. Ayrıca otomobilin segmentteki konumu birtakım özel rekorlarla da belirlenmiştir: Örneğin bu araç, dizel motorla donatılan (1986) ilk geniş kompakttı (Uzunluğu 4 metreden azdır) ve yine bu kategoride hem dört tekerlekten çekişin (1983) hem de yakıt tüketimini sınırlamak amacıyla tasarlanan çevre dostu motorların kullanıldığı (İlk elektrikli otomobillerden biri olan Panda Elettra 1990'da pazara sunuldu) ilk otomobildi.

kalan karakter 1000

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Otomobil Haberleri
Diğer Otomobil Haberleri
SsangYong'ın hediye kampanyası sürüyor
Seat Exeo'da 4.400 lira indirim var
Peugeot'nun sıradışı otomobili RCZ yola çıktı
Şimdi alan ocakta ödemeye başlıyor
Türkiye'nin en yavaş otomobilleri
Everest'e tırmanan ilk küçük araç oldu
Audi 6 yeni modelle sürprize hazırlanıyor
Alfa Romeo Giulietta üç farklı sürüş keyfi sunuyor
Nissan'dan yeni bir crossoverJUKE
Kişiye özel Fiesta
Yenilenen Kia Sportage SUV pazarına hızlı girdi
Avensis ailesi Wagon seçeneğiyle genişledi
Ford Kuga'ya otomatik şanzıman dopingi
2011 model Chevroletler'in satış fiyatları değişmedi
Dünyanın en çevreci motoru, Fiat 500 modeliyle geliyor
2011 model otoların fiyatları değişmedi
76 model Transit 4 günde Viyana'dan İstanbul'a geldi
2011 model Cheryler satışa sunuldu
Yeni model rüzgârı 2011'de de esmeye devam edecek
Kialar ağustosa tam gaz girdi
Avis günde 99 TL Ford Focus kiralıyor
VW Polo'ya GTI takviyesi
Meriva yıl sonunda yollara çıkıyor
Renault ticarilerde % 20 servis indirimi yapıyor
Türk zenginleri hedefliyor
Citroen Berlingo artık daha konforlu
C-Serisi Türkiye'de rekora koşuyor
Yeni gözdesi Türkiye oldu
Transporter ve Caravelle'de cazip indirimler
Nissan arkadan çarpmayı önleyen teknoloji geliştirdi
www..com.tr
Facebook’un en iyi gazetesi
SABAH’ı beğen,
son dakika haberlerini kaçırma
facebook.com/Sabah
Son dakika haberlerini
Twitter’ın en iyi gazetesi
Sabah’da takip et
twitter.com/sabah
Sosyal Medya' nın En Çok Paylaşılanları
ÜCRETSİZ SABAH BÜLTEN ÜYELİĞİ

Üye olun, son dakika haberleri e-postanıza gelsin.

Adı Soyadı :
E-posta :
Üye Ol