Türkiye'nin en iyi haber sitesi
FERHAT ÜNLÜ

Toprak kortların kralı

Adı, öldüğünde huzur içinde uyuyacak kadar toprakla özdeşleşmiş olan bir genç tenisçinin Güney Afrika'daki anti-Apartheid hareketinin sembol ismi Nelson Mandela hakkında -henüz toprağa girmediği halde- "Huzur içinde yat," diye yazması ironik olurdu değil mi? Tenisçinin (Rafael Nadal) adı toprakla özdeşleşmiş. Çünkü toprak kortta, 'kral' olarak anılacak kadar şampiyonluğu var. Kimden duyduysa hasta yatağındaki efsanevi lider Mandela'nın öldüğü haberini daha doğrusu dezenformasyonunu alınca Twitter hesabından 4,5 milyon takipçisine şunları yazdı: "Bugün dünyanın en önemli insanlarından birini kaybettik. Huzur içinde yat Nelson Mandela." 2 bin 300 kez retweetlenen bu tweetin gönderilmesinden yarım saat sonra Mandela'nın yaşadığını öğrenen Rafael Nadal özür diledi ve tweetini sildi. Üç Boyutlu Portre'nin bu haftaki konuğu olan Nadal, Mandela gafının yanı sıra Grand Slam'deki -örneğine az rastlanır- başarısıyla da gündemde. Nadal, geçtiğimiz günlerde Grand Slam turnuvasını sekizinci kez kazanan ilk erkek tenisçi oldu. Nadal, bu rekorla Wimbledon'ı yedişer kez kazanan Amerikalı Pete Sampras ve İsviçreli Roger Federer'i geride bıraktı. Yeryüzünün bir numaralı tenisçisi Roger Federer dâhil hiçbir raketin toprak kortta baş edemediği Nadal, toprakta oynanan tek Grand Slam turnuvası olan Fransa Açık'ta sekizinci kez şampiyon oldu. Turnuvaya dokuzuncu kez katıldığı düşünüldüğünde Nadal'ın başarısının büyüklüğü daha iyi anlaşılır. 2005, 2006, 2007, 2008, 2010, 2011 ve 2012 yıllarında Fransa Açık kupasını evine götüren Nadal, tenisin efsanevi isimleri Boris Becker, Andre Agassi, Pete Sampras ve Roger Federer ile birlikte daha şimdiden bütün zamanların en büyük oyuncularından biri olarak kayıtlara geçti. Hem toprak, hem çim ve hem de sert (beton) zeminde Grand Slam kazanan tek erkek tenisçi olan Nadal'ın boyu 1,85 ve kilosu 85. Solak bir tenisçi, ancak sağ elini de çok iyi kullanıyor.

AMCASI GİBİ FUTBOLCU OLACAKTI
Tam adı Rafael Nadal Parera olan 'toprak kortların kralı', 3 Haziran 1986 tarihinde İspanya'nın Mallorca Adası'nda, sigorta ve cam şirketi sahibi işadamı Sebastian Nadal'ın ve ev kadını Ana Maria Parera'nın oğlu olarak doğdu. Başlangıçta Barcelona ve İspanya Milli Takımı'nda forma giymiş defans oyuncusu amcası Miguel Angel Nadal gibi futbolcu olmayı hayal eden Rafael Nadal sonra diğer amcası Toni Nadal'ın çabalarıyla tenise başladı. Teniste ilk olarak 17 yaşında oynadığı 2003 Monte Carlo Master Series turnuvasındaki performansıyla dikkat çekti. Henüz reşit olmadığı bir yaşta sergilediği bu başarıdan sonra ilk Grand Slam'ında -2003 Wimbledon'daüçüncü tura yükseldi. Boris Becker'den sonra Wimbeldon'da üçüncü tura erişen en genç tenisçi oldu. Katıldığı ikinci Grand Slam olan Fransa Açık'ta da büyük başarı kaydetti. Nadal'ın Fransa Açık'ta başarılı olmasına şaşmamalı. Zaten toprak kortta 81 maçta yenilmezlik unvanı bulunuyor. Nadal'ın toprak kortta 81 maçlık yenilmezlik unvanı, 2007 yılında Hamburg finalinde Roger Federer tarafından sonlandırıldı. Nadal, Grand Slam'daki en kötü performansı 2012 Wimbledon'unda sergiledi. İlk maçta Thomaz Bellucci'yi (Tüm zamanların en güzel kadınlarından Monica Bellucci ile bir akrabalığı yok. Tenisçi Brezilyalı, Monica Bellucci ise -malum- İtalyan) maça kötü başlamasına rağmen yendi, ama bir tur sonra Wimbledon'a ilk kez katılan ve dünya klasmanında 100. sırada yer alan Lukas Rosol'a 3-2 yenilerek turnuvaya veda etti. Maçtan sonra da, "Bu bir trajedi değil, sadece bir tenis maçı," diyerek kendini ve hayranlarını avuttu. Rafael Nadal'ın tarihe, bütün zamanların toprak kortta en iyi oynayan tenisçisi olarak geçeceğini şimdiden söyleyebiliriz. Çünkü toprak kortla tuhaf, adeta büyülü bir ilişkisi var. Toprakta o kadar iyi ki, ölünce huzur içinde uyuyacaktır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA