Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AHMET ÖRS

Balığa iadeiitibar

Sadece bizde değil, bütün dünyada balıklar hızla azalıyor. Her ülke, kendi karasuları içinde bu gidişi durduracak çareler arayışı içinde. Biz bu konuda oldukça geç kalanlardanız. Son birkaç yıldır Slow Food'un Fikir Sahibi Damaklar kolu tarafından yavru lüfer avlanmasına karşı başlatılan kampanyanın sadece lüfer değil, bütün balıklarımızın kritik durumda olduğunu gözler önüne sermesinden sonra, balık nüfusunu artırma konusunda çalışmalar çoğaldı.
Balıkların korunabilmesi için devletin alması gereken önlemler dışında, onları tüketenlerin de yapabilecekleri önemli işler olduğunu ve işe toplumun bilinçlenmesinden başlamak gerektiğini savunan Slow Food örgütü İstanbul'da üç gün süren bir etkinlik düzenledi.
Slow Fish İstanbul başlığı altında 10 ülkeden 70'in üzerinde delegenin sunumları ile zenginleşen ve akademik tartışmalardan çocuklarla atölyelere, Türk ve Yunan şeflerin balık tariflerine, film festivalinden yemek yarışmasına dek çok sayıda etkinliği kapsayan ilk Slow Fish İstanbul, 17-20 Ekim arasında Boğaziçi Üniversitesi'nde gerçekleşti.
Bayram nedeniyle katılım beklendiği kadar yüksek olmasa da, toplantıların içeriği doyurucuydu. Konuşmaların soru cevap bölümlerinde gerek konuşmacılar, gerekse dinleyiciler sık sık başta Boğazlar ve Marmara olmak üzere denizlerimizde bir zamanlar yaşanan balık bolluğu hakkında örnekler verdiler, kısa sürede birçok balık türünün tezgahlardan silinişine ilişkin anılarını dile getirdiler.
Dinleyicilerin soru ve katkılarıyla zenginleşen toplantılarda tüketicilerin yavru balıklara gösterdiği ilgiden de yakınıldı ve bunun nedenleri üzerinde duruldu. Büyük kentlerde balık yeme alışkanlığının evlerden her bütçeye uygun balık lokantalarına kaydığı, buralarda ise önce mezelerle karın doyurulduğu, büyük balıkların daha az tüketildiği, restoranların bu nedenle yavru balık bulundurdukları anlatıldı.

DÖNÜŞÜMLÜ DÜZENLENECEK
Slow Fish İstanbul kapsamında Benim Balığım adı altında bir de 'küçük balık' yarışması düzenlenmişti. Etkinliğin ev sahipliğini yapan Fikir Sahibi Damaklar Slow Food Başkanı Defne Koryürek, Mutfak Sanatları Akademisi'ndeki ödül töreninde, 'küçük balık' ile korunması gereken yavru balığın kastedilmediğini, yarışmanın, daha ucuz olduğu için ticari önemi azalan ve tezgahlara ulaşamayan küçük boydaki yetişkin balıklara tekrar itibar kazandırmak amacını taşıdığını dile getirdi. Yarışmada Filiz Parlak'ın güveçte pişen Diyarbakır'ın sumaklı çay balığı tarifi birincilik, Yunanistan'dan Ivy Liacopoulou'nun doldurulmuş hamsisi ikincilik, Fatma Denizci'nin sebzeli hamsi mücveri ise üçüncülük ödülüne layık görüldü.
Slow Fish, merkezi İtalya'da bulunan ve 150'den fazla ülkedeki 100 bini aşkın destekçisiyle yemek zevkini topluma ve çevreye olan sorumlulukla bir araya getiren sivil toplum kuruluşu Slow Food'un balığa odaklanan kolu. İki yılda bir İtalya'da düzenlenen bu etkinlik bu yıl ilk kez İtalya dışında yapıldı. Slow Fish İstanbul, gelecek sonbahardan itibaren 2011'de başlatılan Lüfer Bayramı ile dönüşümlü düzenlenecek ve balık İstanbul'un gündeminden düşmeyecek.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA