Türkiye'nin en iyi haber sitesi
METİN SEVER

Kenan Evren bir matruşkadır

12 Eylül 80 darbesi herkesi farklı bir yerde 'yakaladı.' Kimini evinde, kimini cezaevinde. Benim 'yakalandığım' yer ise zaten yakalandığım bir yerdi.
Gayrettepe'deki Siyasi Şube!
Sabaha karşı polislerin hücre kapılarını tekmelemesiyle, daldığım ince uykunun yırtıldığını hatırlıyorum. Ortalıkta bir telaş vardı. Hoparlörden hücrelere yankılanan ses (sanırım radyo yayınıydı) TSK'nın 'yönetime el koyduğunu' açıklıyordu.
Sabah saatlerinde Selimiye Kışlası'na doğru giden bir polis otosundaydım.
Darbenin ilk saatleriydi. Sokağa çıkmak yasaktı ve ortalıkta kimsecikler yoktu. Köşe başlarını tanklar ve askerler tutmuştu.
Selimiye'nin avlusuna geldiğimizde şaşırmıştım. Avluda, sokakların insansızlığının tersine uzun kuyruklar oluşmuştu. O kadar insanı bu kısa zamanda nereden toplayıp getirdiklerini düşünmüştüm. Ve tutuklu sayısı her gün katlanarak büyüdü. Tam 650 bin kişi işkence ve gözaltı tezgahından geçti.
O günden bugüne 32 koca yıl. O günün muktedir generali, bugün bir numaralı darbe sanığı.
Bu durum, benim de, bu davaya burun kıvıranların da yakın zamana kadar hayal edemeyeceği bir gelişme.
Darbe ve darbeci yargılanıyor. Bunun 'lam'ı yok! Ama 'cim'i var! O da şu: Evren bir matruşkadır! İçinde yüzlerce matruşka olan.
Açarsanız, "Bizim çocuklar darbe yaptı," diyen ABD'de çıkar.
Açarsanız, sermaye sınıfı çıkar. (Halit Narin'in "Bugüne kadar bizim anamız ağladı, bundan sonra onlarınki ağlayacak," sözü kayıtlarda duruyor. Açarsınız medya çıkar. Siz bakmayın bugünkü demokrasi yazılarına. Arşivler duruyor. 'Sivil generaller' çıkar. İşkenceciler çıkar: Mamak'ta Albay Raci Tekik, Davutpaşa'da Binbaşı Adnan, siyasi şubelerdeki polisler ve yüzlercesi. Diyarbakır Cezaevi çıkar, Açarsanız, darbeye destek veren toplum, anti-demokratik bir devlet zihniyeti çıkar.
Yani Evren sadece bir darbeci değildir, kocaman bir insanlık suçudur. Bu nedenle 'lam'ı tamam ama 'yetmez', 'cim'i de gerekli!

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA