GİRİTLİLER SAĞLIKLI
Binlerce yıldır Akdeniz insanı, çok zengin besin değeri olan meyve ve sebze, tam tahıl, ceviz, baklagil, balık, zeytinyağı ve yağsız etlerle besleniyor. Akdeniz diyetinin en bilinen mutfağı ise Girit mutfağıdır. Yapılan çalışmalar; Giritliler'de kalpdamar hastalıklarına çok daha az rastlandığını gösteriyor. Akdeniz diyetinin içeriğinde güçlü antioksidan etkisi bulunan polifoneller ve faydalı yağ asitleri bol miktarda bulunuyor. Bu faydalı bileşiklerden 'hydroxytyrosol acetate' zeytinyağının içinde, Omega 3 ise balıkta yer alıyor. Resveratrol maddesi ise kara üzüm çekirdeği başta olmak üzere birçok bitkinin içinde bulunuyor. Günümüzde yapılan bilimsel araştırmaların çoğunun sonuca göre; Akdeniz diyeti kanserden de koruyor. İrlandalı araştırmacılar; zeytinyağının, özellikle kolon kanseri hücrelerinin üreme ve yayılma kabiliyetlerini önlediğini söylüyor.
ANTİBİYOTİK ETKİSİ VAR
Zeytin yaprağı ektresinin içindeki hydroxytyrosol, tyrosol, oleuropein gibi maddeler kolon kanseri hücrelerini yok ediyor. Öte yandan zeytinin özü de mide kanseri hücrelerinin gerilemesine ve hatta yok olmasına neden oluyor. Zeytin polifenolleri, ülsere neden olan helicobacter pylori bakterisine karşı da antibiyotik etki gösteriyor.
DAMAR SERTLİĞİNİ ÖNLÜYOR
Akdeniz diyetinin kalp-damar sağlığı üzerindeki koruyucu etkisi; deniz ürünlerinde bol miktarda bulunan Omega 3 yağ asitlerinden kaynaklanıyor. Öte yandan Omega 3 yağlarının zeytinyağıyla birlikte tüketilmesi, kalp hastalıklarından korunmada çok daha etkili rol oynuyor. Norveçli araştırmacılar, denizden gelen Omega 3 yağları ile damıtılmış zeytinyağı karışımının damar sertliğini yavaşlattığını öngörüyor
ASPİRİN KADAR ETKİLİ
Doktorlar kalp ve damar hastalığı riski taşıyanlara, düzenli olarak asprin kullanmalarını öneriyor. Çünkü aspirin; damar açıcı özelliğiyle kalp krizi riskini azaltıyor. Zeytinyağında bulunan polifenoller de damarları korumada aspirin kadar etkili. British Journal of Nutrition dergisinde; zeytinyağının, kan pıhtılarının oluşumunda görev alan trombositlerin yapışkanlığını azalttığı yazıyor.
DİYABETE KARŞI
Her derde deva olan zeytinyağı; kemiklerin yaşlanmasını ve kırılgan hale gelmesini de engelliyor. Özellikle menopoz sonrası görülen kemik erimesi riskini de önemli ölçüde azaltıyor. İki yıl önce İtalya'da yapılan farklı bir araştırma ise, zeytinyağının diyabet tedavisinde de yarar sağladığını gösteriyor.
Günaydın'ı Twitter'da takip edin http://twitter.com/gunaydingazete