Türkiye'nin en iyi haber sitesi
GÜRCAN BİLGİÇ

Çıkarlar çatışır

Yıldırım Demirören, yabancı sayısı konusunda yine aynı açıklamayı yaptı; "18 kulüp imzalayıp gelsin, rakamları değiştirelim."
Demirören Federasyonu; 2013 Ocak ayında, Milli Takım dökülünce, tüm kulüpleri bir araya toplayarak, "Biz yerli oyuncu yetiştiremiyoruz. Takımlarında şans bulamıyorlar. Oynamayınca olmuyor. Bu sayıları düşürelim" dedi. Tüm kulüpler onay verdi. Federasyon, sayının sahada 6, toplamda 10'a, sonra da sahada 5, toplamda 8'e sabitlendiğini açıkladı. Buna rağmen aynı ay içinde başta Galatasaray olmak üzere yabancı oyuncu transfer eden kulüpler oldu. Şimdi bu sınırlamanın gevşetilmesini, eskisi gibi (6 artı 2) olmasını istiyorlar.
Demirören kararını Türk Futbolu için verdi. Federasyonun görevi de bu zaten, Türkiye'yi düşünmek.
Kulüpler ise tam tersidir... Onlar kendi dertlerinin peşindedirler. Küme düşmemek, şampiyon olmak, ya da Avrupa kupalarına katılmak için çaba harcarlar. Oyuncu yetiştirmek değildir dertleri yani. Bu aşamada çıkarlar çatışır. Orta noktanın bulunması için kulüplerin önerisi yeterli değildir.
Eğer Demirören Federasyonu, yabancı sayısındaki kısıtlama için gereken nedenlerin, artık olmadığını düşünüyorsa bu rakamları değiştirsin. Bize de açıklasın; "Şakır şakır oyuncu yetişti, fazlamız var" desin...Durumun böyle olmadığını bilirken, bu karardan dönmek için kulüplerden "Olur" istemek, kararının doğru olmadığını itiraf etmektir.

NASIL OLURSA, OLUR?
Şunu baştan söyleyeyim; yabancı sayısındaki kısıtlamaya karşıyım, serbest olmasından yanayım. Rekabetsiz ortamda gelişmenin olmayacağına, topa iyi vurduğu için bizim kulüplerimizden Dünya para alan sözde yıldızlarımızın da gelişmesinin durduğuna inanıyorum.
Almanlar kendi liglerindeki formülü kısıtlama getirmeden bulmuşlar. Tek şartları var; "Kadrodaki 22 oyuncunun 11'i de Almanya'da yetişmiş olacak..." 11'e 11 eşitlik getiriyorlar göreceli.
Sahaya istediğin kadar yabancı çıkar (zaten 11'i geçemiyorsun)... Onların sınırsız olayındaki koruma formülleri tuttu. İyi bir yere geldiler. Bizim de bu gelişmeyi takip etmemiz gerekir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA