Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AHMET ÇAKAR

Başarıda Aslan payı Yanal'ın

Dolu dizgin yoluna devam eden F.Bahçe'de, Ersun Yanal'ın etkisi nedir?
Ersun Yanal'ın hakkını yemeyelim. Eğer F.Bahçe şu anda G.Saray'ın yerinde olmuş olsa çoktan fatura Yanal'a çıkmıştı bile. Her şey tartışılır hale gelmiş, geçmiş defterler açılmış ve yetersizliği sürekli gündeme gelmişti. Ama şimdi bu başarıdaki aslan payı Ersun Yanal'ındır. Zira F.Bahçe iyi oynamasa da bazı şeyleri yüzde yüze yakın yapıyor. Takım fizik olarak çok diri ve en üst seviyede. Taktik ve oyun disiplini olabildiğince başarılı. Kaytaran oyuncu yok. Kaytaran oyuncu biliyor ki ertesi hafta takıma giremeyecek. Mesela en son G.Saray maçında Emenike'ye tepkisini hatırlayalım. Kenarda kulübeden kalktı ve oldukça sert bir şekilde oyun disiplini yönünde uyarılar yaptı. Artık F.Bahçe'de tüm oyuncular biliyor ki Yanal'ın direktiflerine uymayan futbolcunun forma şansı yok.

F.BAHÇE ŞAMPİYONLUĞA YAKIN

G.Saray'a 9 puan fark atan F.Bahçe, şampiyonluk için avantajlı görünüyor. Sarı-lacivertliler mutlu sona ulaşır mı?
F.Bahçe'nin şampiyon olma ihtimali çok yüksek.
En azından tüm rakiplerine oranla iki kat daha fazla ipi göğüsleme şansları var diyebiliriz. 11 hafta geride kaldığında kimse böylesine bir farkı ve böyle açık ara bir durumu beklemiyordu.

Aykut Kocaman ve Ersun Yanal dönemleri arasında en göze çarpan fark ne?
En önemli fark, fizik güç ve taktik anlayış.
Kocaman zamanında takım çok daha fazla pas yapıyor, rakibi bunaltıyor ve pozisyon buluyordu. Şimdi ise çok daha sert, dikine oynayan, top kazanmak için didinen bir F.Bahçe var.

MANCiNi'NiN SiSTEMi G.SARAY'DA TUTMAZ
İki sezondur şampiyon olan G.Saray, takviyeli kadrosuyla yokları oynuyor. Bunun sebebini neye bağlıyorsunuz?
Bunun en önemli sebebi Fatih Terim'in ayrılmasıdır.
Zaten disiplinsizliğe, kaytarmaya mütemayil bazı oyuncular var. Terim varken bu işler en alt seviyedeydi ama şimdi görüyoruz ki takımda bazı şeyler ve bazı oyuncular yanlış yapıyor. Üstelik Mancini'nin oyuncu tercihleri ve görevlendirdiği pozisyon konusunda da büyük yanlışları var.

ZENGİN KADRONUN HOCASI

Fatih Terim gönderilmemiş olsaydı tablo aynı olur muydu?
Şu an için tablo nasıl olurdu bilmem ama sezon sonunda G.Saray'ın tablodaki yeri Mancini'ninkinden daha farklı olacağı bir gerçek. Bu G.Saray değil mi ki geçen yıl bu kadrosuyla şampiyon olup Şampiyonlar Ligi'nde çeyrek final oynayan. Üstelik bu seneki kadroya ciddi ilaveler var. Örneğin Chedjou, Bruma gibi oyuncular yeni geldiler. Buna rağmen G.Saray'ın bu hale düşmüş olması inanılır gibi değil.

Riera varken Dany'den sol bek; son iki sezonun gol kralı Burak'tan sol açık yaratmaya çalışan Mancini havanda su mu dövüyor?
Mancini şimdiye kadar hep dünyanın en iyi kadrolarıyla çalıştı.
Örneğin Manchester City'de neredeyse 500 milyon Euro'ya dayanan kadro zenginliğiyle ve bol bulamaç oyuncu topluluğuyla hocalık yaptı. Ama kadro daraldı mı Mancini'nin alışık olmadığı bir sistem ortaya çıkıyor. Mancini bir İtalyan. Önce kaybetmemek ve gol yememek İtalyan futbol adamlarının genetiğinde vardır. Tüm bu oyuncu tercihleri ve oyun sistemleri önce kaybetmemek ve gol yememek üzerine kurulu. Ama bu sistem ve bu felsefe G.Saray'da tutmaz. Saracoğlu'nda öyle bir kadro ve oyun anlayışıyla oynadılar ki koskoca G.Saray'ın tek bir gol pozisyonu dahi yok. Bu da Roberto Mancini'nin felsefesinden kaynaklanmaktadır.

BEŞİKTAŞ'IN HEDEFİ İKİNCİLİK OLMALI
Kayseri maçını kazanarak düze çıkan Beşiktaş'tan ilk yarıdaki son 6 maçta nasıl bir performans bekliyorsunuz?
Beşiktaş görünen o ki böyle gidecek. Arada puanlar kaybedecek, sonra kazanacak. Bence hedefleri ikincilik olmalıdır. Kadro kalitelerine ve fark yaratan oyuncu sayısına baktığımızda Beşiktaş asla bir F.Bahçe ve G.Saray gibi değil.

Sözleşme yenileme çalışmaları kangren haline dönüşmeye başlayan Almeida ve Fernandes'in durumları ile ilgili ne düşünüyorsunuz?
Almeida gidebilir ama Fernandes Beşiktaş için çok şeydir. Beşiktaş yönetimi ne yapıp edip Fernandes'le anlaşmalıdır.

Beşiktaş'ta geçen sezonki sakatlıklar bu sezon da devam ediyor. Bu durumu Nasıl değerlendiriyorsunuz?
Bu herhalde oyunculardan kaynaklanıyor. Kendine bakmayan, gece hayatı olan fazla oyuncu var. Haftada bir maç oynayan Beşiktaş'ta bu sakatlıkları anlamak kolay değil.

AVRUPA 'DAKİ RAKİPLERİ ÇOK CİDDİ EKİPLER DEĞİL
Avrupa'da namağlup olan Trabzonspor ligde puan dağıtmaya devam ediyor. G.Birliği'ne karşı 2-0 öndeyken 3-2 yenilen Trabzonspor'un sıkıntısı nedir?
Trabzonspor'un da Beşiktaş'tan farklı olduğunu düşünmüyorum. Kadro kalitesi, deneyimi ve fark yaratabilecek oyuncu sayısı rakiplerine göre daha aşağıda. Avrupa'da iyi maçlar oynadılar ama Lazio dışındaki rakipleri Süper Lig'de olsa küme düşmemeye oynar. Her ne kadar Trabzonspor'un Avrupa'daki başarılarıyla gurur duysak da rakipleri çok ciddi ekipler değil.

Mahkeme kararı sonrası Trabzonspor'da kongre olacak. İbrahim Hacıosmanoğlu seçimi tekrar kazanabilir mi?
Bence İbrahim Hacıosmanoğlu tekrar girer ve girmelidir. Girerse de kazanabileceğini düşünüyorum. İbrahim Hacıosmanoğlu bazı söylem hataları yapsa da Trabzonspor'a farklı bir ivme getirmiştir. En azından taraftarların duygularına tercüman olmuştur.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA