Türkiye'nin en iyi haber sitesi
LEVENT TÜZEMEN

Şifre: Kompakt oyun

Süper Lig'in iki yenilmez takımı Beşiktaş ile Galatasaray bugün derbide karşılaşıyor. Kağıt üzerinde 4'te 4 yapmış Beşiktaş favori görünüyor. Üst üste maç kazanmak ve uzun bir aradan sonra lider olmak bir takımın özgüveni adına önemlidir.
4 maçta 1 galibiyet 3 beraberlik alan ve Real Madrid'e ağır bir skorla kaybeden Galatasaray tam anlamıyla dibe vurmuş durumda. Bunun iki nedeni var:
1- Londra'da kazanılan Emirates Kupası ile Fenerbahçe'yi yenerek alınan Süper Kupa futbolcularda ciddi bir rehavet yarattı. Bazı oyuncular egolarına yenik düşüp kendilerini dev aynasında görmeye başladı.
2- Spor kamuoyu Galatasaray'ı şampiyonluğun mutlak hakimi olarak gösterdi. Sezona havalı başlayan ve zihinsel olarak kendilerini, "Her takımı yeneriz" havasında gören oyuncular bulutların üzerinde yürüyordu.
Galatasaraylı oyuncular için şimdi deniz bitti, kara göründü. Derbi maçı Galatasaraylı oyuncuların ayaklarının yere basacağı bir mücadele olacaktır. Yine de Beşiktaş'ı doğru analiz etmek gerekir. Derbiyi Terim ve Biliç adına "Satranç" gibi görüyorum. Biliç'in Beşiktaş'ı, Galatasaray'ı Terim'li ilk yılına çok benziyor. Takım uyumu, arkadaşlık ilişkileri, mücadele isteği Beşiktaş'ın artılarıdır. Üstelik Beşiktaş "Hiperaktif" bir takım. Fizik ve koşu kaliteleri Galatasaray'ın çok çok önünde. Beşiktaş 4 maçı kazanırken rakiplerini hep yüksek tempolu, dirençi ve darbeli oyunun içine çekerek alt etti.

ROMANYA MAÇI DOĞRU ÖRNEK

Fizik kalitesi oyun temposu yeterli olmayan Galatasaray'ın bu tuzağa düşmemesi gerekiyor. Galatasaray adına derbide oyun planı, Fatih Terim'in Bükreş'te Milli Takım'ın Romanya'ya karşı oynadığı "Kompakt" futbol olmalıdır. Çünkü Romanya Milli Takım'ı da oyuncu yapısı ve oyun anlayışı olarak Beşiktaş'a çok benziyor. Yani; yüksek tempolu oyun, hızlı hücum ve kanatlardan etkili bindirmeler...
Beşiktaş'ı dar alanda oynatmaya mecbur bırakmak Galatasaray'ın doğrusu olur. Galatasaraylı oyuncular böyle baskıları kaldırabilecek tecrübede olsalar da Beşiktaş'ın yapacağı hücum prese karşı sakin ve dikkatli olmak kadar panik yapmamak çok önemli.
Beşiktaş'ın oyun lideri Fernandes'in kornerlerden ya da kenarlardan kullanacağı duran toplarda Galatasaray savunması adam eşleşmesini doğru yapmalı. Çünkü Escude-Sivok ikilisi yüksek ortalarda etkili kafa vuruşları yapıyor. Drogba, eşlemelerde Almeida'yı almalıdır. Beşiktaş favori görünse de; Terim'li Galatasaray'ın iki yılda oynadığı 6 derbide 3 galibiyet alıp hiç kaybetmediğini unutmamak gerekir. Bu durum Galatasaraylı oyunculara "psikolojik üstünlük" sağlayabilir..

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA