Türkiye'nin en iyi haber sitesi
LEVENT TÜZEMEN

Lucescu'nun 'gusto'su yüksek

G.Saray'ın 1996-2000 yılları arasındaki oynadığı futbol sadece Türkiye'de değil Avrupa'da da alkış almıştı. Hagi, Hakan Şükür, Popescu, Arif, Hasan Şaş, Ümit Davala, Ergün Penbe, Okan Buruk, Suat Kaya, Emre Belözoğlu, Hakan Ünsal, Capone, Taffarel, Fatih Akyel'li efsane kadro 4 yıl üst üste şampiyon olmakla kalmadı; UEFA Kupası'nı ve Süper Kupa'yı da kazandı.
Fatih Terim'in yerine göreve gelen Lucescu 4 yıl şampiyon olan kadroyu tekrar zirveye taşıyamadı ama Devler Ligi'nde 'çeyrek final' oynattı. Monaco'da R.Madrid'e karşı kazanılan zaferle alınan Süper Kupa'da takımın başında Lucescu vardı.
Rumen hoca G.Saray'a taktik anlamında ikinci yılında damgasını vurdu. Hagi futbolu bırakmış, Jardel, Taffarel, Popescu, Ümit Davala, Emre, Okan, Hakan Ünsal, Fatih Akyel, Ahmet Yıldırım takımdan ayrıldı. G.Saray ciddi para krizindeydi. Şampiyon olan takım üçüncü yıldızı takacaktı... Fleurquin, Perez, Victoria, Mondragon, Sergen Yalçın, Bursa'nın golcüsü Murat Sözkesen kiralık geldi. Ümit Karan, Ayhan Akman, Berkant ve Batista transfer edildi. Kiralık oyuncuların bol olduğu 'Toplama Takım' görüntüsündeki G.Saray'ı Lucescu şampiyon yaptı.
Şampiyonlar Ligi'ne katılmak için ön elemede Arnavut Vllaznia ile Bulgar Levski Sofya takımlarını geçti. İlk gruptan çıktı. İkinci grupta sadece Ali Sami Yen'de ofsayt golle Barcelona'ya yenildi.
Roma ve Liverpool gibi güçlü takımlara 4 maçta G.Saray hiç yenilmedi.
"Ben İtalyan ekolünden geliyorum. Savunmak, hücum etmekten daha kolay" diyen Lucescu'nun oyun anlayışı, bugünün tanımıyla 'kompakt futbol' ağır eleştiriliyordu. Eleştirenlerin içinde değerli büyüğüm Hıncal Uluç ile birlikte ben de vardım. Ama G.Saray şampiyon oldu ve "Yüzbaşı" anlamına gelen 3. yıldızı taktı.
Lucescu'nun 2002'deki 'kompakt futbol' anlayışı tüm Avrupa'yı etkisi altına aldı. 2004'de bu futbolla Yunanistan Avrupa Şampiyonu, 2006'da İtalya Dünya Şampiyonu oldu. Atletico Madrid de bu anlayışla İspanya'da Barça ve Real'i geçerek şampiyonluğa ulaştı.
Lucescu ile yaşadığım bir anımı anlatayım... Tarih: 20 Şubat 2002... G.Saray Anfield Road'da Liverpool'a konuk oluyor. Lucescu maçtan önce bana "Bu gece Mondragon yıldız olur" demişti. Heskey-Gerrard-Owen'lı muhteşem kadro maçı tek kaleye çevirdi. Ama Mondragon yaptığı kurtarışlarla Galatasaray'ın bir puan almasını sağladı ve gecenin yıldızı oldu.
Galatasaray'da aksilik olmazsa Mancini'nin yerine Lucescu görev alacak. Görüşmeler Pazartesi günü yapılacak. Peki Lucescu nasıl biri?
Rumen hoca rakipleri analiz etme konusunda tam bir profesör! Rakibe göre taktiğini belirler. Kolay gol yemeyen bir takım yaratır. Kadro iskeletini kolay kolay bozmaz. Her oyuncuyu yerinde oynatır. Rakip oyuncular hakkında takımına "Şu oyuncu şöyle çalım atar. Şuradan vurur. Şu dirsek atar, tükürür..." gibi özel bilgiler verir.
Tam 6 yabancı dil bilen Lucescu, 'Gusto'su, yani kalitesi ve insanlığı yüksek bir teknik adamdır. Kavgayı sevmez. Soğukkanlıdır. Kenardan oyunu iyi izler. Doğru müdahaleler yapar. En önemlisi yüksek bütçeli transferler değil, etkin ve nokta takviyeler ister.
Başkan Ünal Aysal'ın Mancini'den önce Lucescu'ya gittiğine ve İtalyan hocayı gönderdikten sonra da hemen Rumen hocayı aradığını biliyorum. Bu evlilik yüzde 51 görünüyor. Her şey ve tüm ayrıntılar Pazartesi günü yapılacak karşılıklı görüşmede belirlenecek.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA