Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Gözlerime inanamadım!

Bu Mancini'den böyle bir futbol beklemiyordum. Gözlerime inanamadım, sihirli dokunuş gibi bir şeydi

- Elazığ ve Gaziantep karşısında futbolu umut vermeyen ve sizin de sert bir şekilde eleştirdiğiniz G.Saray, Bursaspor karşısında gol şov yaptı. 6-0'lık galibiyetle ilgili neler söyleyeceksiniz?
Galatasaray en başta ben bütün izleyenlere fevkalade sürpriz gelen çok güzel bir futbol oynadı. Bu senenin değil, son yılla rın en güzel futbolunu oynadı Galatasaray... 'Sihirli dokunuş' derler ya öyle bir şeydi. Bu Mancini'den böyle bir futbol beklemiyordum; gözlerime inanamadım. Formasyon olarak dörtlü savunma ile çıktı sahaya... İki stoper, iki bek... Ama o iki bek, Sabri ve Eboue; 3-5-2'nin kanat adamları gibi oynuyordu. Kendi kanatlarından yapılan her hücumda adam eksilten, top götüren, orta yapan, şut atan, gol atan adamlar olarak göründüler. Onlar, rakip kalenin içine kadar hücuma çıktıkları zaman da G.Saray savunmasında bir dönme hareketi yapılıyor, onların bıraktığı boşluk en yakın stoper tarafından dolduruluyordu. Ya da o stoperin yerini pozisyona göre en yakındaki ön liberolardan, Melo veya Ceyhun'dan biri alıyordu. Galatasaray savunmada adeta bir basketbol takımı gibi dönerek oynuyordu.

'TOTAL FUTBOL' G.SARAY'DAYDI
Hücumda ve savunmada hızla çoğalıyorlardı; gözlerime inanamadım. 1970'lerde Johan Cruyff'un liderlik yaptığı o ünlü Hollanda'nın 'Total Futbol' diye dünya futboluna armağan ettiği oyun düzeni içindeydi Galatasaray... Hücumda da kalabalık, savunmada da kalabalıktı. Hücumda kalabalık oldukları zaman bu Galatasaray'a müthiş bir hücum pres yapma imkanı veriyordu. Bu hücum pres de Bursaspor savunmasının kaptığı bütün topların ve dönen bütün boş topların yeniden Galatasaray'a gelmesine sebep oluyordu ve Galatasaray'ın oyunda devamlı bir üstünlük kurmasına yol açıyordu.

BURAK'A FİZİK DERSİ LAZIM
O senelerden beri Galatasaray taraftarını, futbol seyircisini sinirlendiren, öfkelendiren anlamsız yan ve geri paslardan vazgeçilmişti. Çok hızlı bir şekilde top hücuma aktarılıyordu. Özellikle ilk devrede... İkinci yarıda yine rakip 18'de başlayıp, Muslera'da biten oyun tarzına döner gibi oldular. Adeta bir gösteri maçı yapan takımın içinde aksayan iki adam vardı. Bu sezonun başından beri bir türlü kendine gelemeyen iki çok önemli adam... Biri Selçuk İnan, biri Drogba... Maç boyu kötüydüler ama ikisi de maçın en güzel gollerine de imza atarak geri de kalmadılar. Drogba'nın ki usta golüydü, Selçuk'un ki usta ötesi, muhteşem bir goldü. Sneijder geldiğinden beri ilk defa 'Ben Sneijder'im' dedi. Attığı gollerle değil, oynadığı futbolla da bunu gösterdi. Çok iyiydi. Sadece Galatasaraylılar değil, maçı izleyen bütün futbolseverler ilk defa futbolun hazzına vardı. 6 gol atan Galatasaray'ın 6'ya yakın da kaçırdığı pozisyon var.

TOP KALECİNİN İÇİNDEN GEÇMEZ BURAK!
- Burak başta, bir çok oyuncunun vurdukları ya çizgilerden çıktı ya da kaleciye takıldı.
Burak biraz da şanssız. Başkalarının vurduğu gol oluyor, o vurunca gol olmuyor! Tekrar tekrar söylüyorum; takım antrenmanı bittikten sonra Burak'ın yarım saat, 45 dakika gol idmanı yapması lazım. Başka yolu yok. Her maç kaleciyle karşı karşıya kalıyor ve kalecinin üstüne vuruyor. Birisinin Burak'a fizik öğretmesi gerekiyor. Bu kaleci delik değil, hayalet değil; top içinden geçmez. Gol atmak istiyorsan ya sağına soluna atacaksın ya da topu alttan kesip, kalecinin üstünden aşıracaksın. Bu da bol tekrarla olur. Kafayla olacak bir şey değil. Çünkü düşünmeye başladığın andan itibaren vakit kaybedersin. Gol pozisyonunda düşünme hakkın yok. Gol vuruşların refleks hareketi olmalı... Refleks olması için de o hareketi her antrenmanda 10 kere, 20 kere tekrar edeceksin. Tekrar, tekrar, tekrar... Öğretim değil; eğitim lazım.

G.SARAY İYİ OYNADI DİYEMİYORLAR
- Bursaspor kötü olduğu için Galatasaray iyi gözüktü' diyenler de var. Bursa'nın futbolunun 6-0'daki payı nedir?
Bunu söyleyen arkadaşların 'Galatasaray çok iyi oynadı' demeye dilleri varmıyor. Bütün mesele orada... Ben sana bu maçtan 10 dakikalık bir özet çıkarayım; 'Bursaspor, Galatasaray'ı ezmiş' dersin. O kadar da iyi oynadı Bursa... Direkten dönen toplar ve kaleci Muslera'nın 4 tane net kurtarışı var. Gözümün önünden gitmiyor pozisyonlar. Bunlar Galatasaray'ın hatasından kaynaklanmadı üstelik... Bursaspor da gayet güzel top oynadı.

EFSANE YERİNE BOŞ MUHABBET!
- Bol gollü galibiyet güzel de bir güne denk geldi. Metin Oktay'ın doğum günüydü. Seremonide eller kalpteydi ve goller efsane golcüye armağan edildi.
Ellerini kalbe koymak Metin Oktay'ın selam şekli... Metin Oktay'ı Metin Oktay gibi selamladılar. ultrAslan da bir hazırlık yapmış; her golden sonra 'Metin Oktay' diye bağırıldı. Galatasaray da attığı gollerle işin hakkını verdi. Bu arada Galatasaray'ın güzel bir adeti var; Arena'ya maçlara bir Galatasaray efsanesini çağırıp, maç öncesi ona bir plaket veriliyor. Ama TFF'nin 'ukalalığı' yüzünden Galatasaray'ın bu gösteriyi maçın başlamasından yarım saat evvel yapması gerekiyormuş! Maçtan beş dakika evvel yapsalar, bütün Türkiye izleyecek; o sırada televizyonun başında herkes... Yarım saat önce pek az insan televizyonun başına geçiyor; eğer derbi maçı değilse... Çünkü orada bir sürü geveze adam oturmuş ama hiçbir şey konuşmuyorlar. Sahada koşuşturan adamlar için de kimse yarım saat, bir saat evvelden ekran başına geçmiyor. Plaket verilirken tribünde bile kimse yok. Hava soğuk olunca herkes kuliste, kafede, barda bir yerlerde. Boş tribünler önünde ve seyredilmeyen kameralar önünde ödül veriyorlar!

TFF'NİN UKALALIĞI YÜZÜNDEN

Tekrar söylüyorum; TFF'nin ukalalığı yüzünden bu kadar güzel, bu kadar örnek olması gereken bir hareketi, federasyon kararıyla kaçırıyoruz! Arena'da bu hafta plaket alan isim Ayhan Elmastaşoğlu'ydu. Çok yakından tanıdığım, pek çok maçını canlı olarak izlediğim, arkadaşlık ettiğim bir futbolcuydu. İzmir'in yetiştirdiği, Metin Oktay gibi değerli bir futbolcu... Sadece Galatasaray değil; Türk futbolunun efsanelerinden bir tanesi... Bana 'Ayhan Elmastaşoğlu' desinler televizyonda bir saat konuşurum.

4 ADAM VAR, TEK CÜMLE YOK
Ayhan Elmastaşoğlu'na plaket verme töreni yarım saat evvel ekrana geliyor; ben de dinliyorum 'ne diyecekler' diye... Üç kişi var ekranda; Ayhan, ödülü Galatasaray Kulübü adına veren İkinci Başkan Özkan Olcay ve yanında genç bir çocuk... Kim bilmiyoruz! Onu bilmediğimiz gibi orada konuşan zat-ı muhteremler Galatasaray'ın ikinci başkanını, Özkan'ı da tanımıyorlar! Onun da adı söylenmiyor. Ayhan da bir cümle ile geçiştiriliyor! O tören iki, iki buçuk dakika sürdü. Bu iki, iki buçuk dakika boyunca bir cümle ettiler; 'Galatasaray'ın büyüklerinden, efsanelerinden bu hafta Elmastaşoğlu ödülü alıyor' dediler ve herkesin merak ettiği, dahiyane (!) maç öncesi analizlerine döndüler tekrar!.. Bir cümle!.. Dört tane adam oturuyor orada; bir cümle!..

RTÜK'E GÖRE YASAK AMA...
Yöneticileri olsam, ben eşek sudan gelinceye kadar döverim o dört adamı... Tabii sözlerimle... Ayhan Elmastaşoğlu hakkında söyleyecek lafınız yoksa siz burada hangi yüzle oturup da yorum yapıyorsunuz!
Galatasaray Kulübü'nü aradım. "Orada kara cahiller oturuyor. Peki siz, 'Kardeşim bu hafta biz şu kişiye ödül vereceğiz. Hayat hikayesi şudur' diye bülten hazırlayıp, göndermiyor musunuz?' diye sordum. "Göndermez olur muyuz!" dediler. Galatasaray'ın sitesinde görüntüler de var. Ama oradaki moderatör olarak oturan, daha sonra da maçı anlatan arkadaşımız 'Lassa' reklamı yapmaktan başka bir işe yaramıyor ki bu suçtur. RTÜK yönetmeliğine göre maçı anlatan adamın reklam ya da program tanıtımı yapması yasaktır. Buna rağmen Lig TV, Lassa reklamlarına hem maç öncesi hem de maç sırasında spikerin ağzıyla devam ediyor. O dersine iyi çalışan spiker kardeşimiz; Ayhan Elmastaşoğlu'nu tanımıyor bile!.. Belli, o adı ilk defa duymuş ve 'Kimdir' diye arama zahmetine bile katlanmamış!

LİG TV DEĞİL F.BAHÇE TV!

Gönderilen bülteni okuma zahmetine katlanmıyor. 'Galatasaray bugün Elmastaşoğlu'na plaket verecek, şunun hakkında iki kelime etsek' demiyor! Çünkü ondan böyle bir şey isteyen yok. Çünkü Lig TV'nin umurunda değil. Çünkü Lig TV; Fenerbahçe Televizyonu!.. Bunu Saracoğlu Stadı'nda, Fenerbahçe yapsa özel program yaparlar. TFF yarım saatten önce yayına izin vermiyor ama ödül törenini çekerler, kayda alırlar, maçtan üç dakika evvel yayına koyup, 'Bugün Can Bartu'ya ödül verdiler' diye gösterirler. Adımı bildiğim gibi biliyorum bunu yapar Lig TV. Çünkü Fenerbahçe televizyonu!.. Yazık!..

MAÇIN ADAMI MANCİNİ'YDİ
Sneijder üç gol attı ama Melo da bir başka oynadı. Özellikle ilk asisti alkışa değerdi. Siz en çok kimi beğendiniz, maçın adamı kimdi?
Maçın adamı Mancini... Olağanüstü güzel futbol oynattı Galatasaray'a... Bugüne kadar adama demediğimiz laf bırakmadık. İyi bir şey yaptığı zaman da Sezar'ın hakkını Sezar'a vereceksin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA