3 boyutlu kamera geliyor

  • yeni haber
  • AA
  • Giriş Saati : 28.07.2010 10:33
    Güncelleme : 28.07.2010 10:39

Avatar filmiyle tüm dünyanın dikkatini çeken üç boyutlu (3D) film teknolojisi Hollywood stüdyolarının tekelinden çıkarak, çok yakında sıradan tüketicilere ulaşacak.

Halen film yapımcılarından, canlı spor karşılaşmalarını sunan prodüksiyon şirketlerinin kullanabildiği pahalı 3D kameralar mevcut, ancak sıradan insanların alıp evinde, tatilde kullanabileceği ilk 3D tüketici kamerası Japon elektronik şirketi Panasonic tarafından Eylül ayında piyasaya sürülecek.

İsveç'in başkenti Stockholm'de düzenlediği dijital görüntüleme seminerinde, dünyanın ilk üç boyutlu tüketici video kamerası SDT750'yi basına tanıtan Panasonic Avrupa Genel Müdürü Lauren Abadie, tüketicilere yeni bir boyut getirmekten gurur duyduklarını söyledi.

Abadie, SDT750'nin halen piyasada bulunan iki boyutlu 700 serisi yüksek tanımlı (HD) video kameraların üzerinde bir model olduğunu, hem mevcut modeller gibi iki boyutlu yüksek tanımlı görüntü çekebildiğini hem de önüne yerleştirilen çift gözlü 3D çevrim lensi ile üç boyutlu görüntü çekimi imkanı sağladığını söyledi.

Panasonic Türkiye Optik Ürünler Grup Müdürü Evren Köksal da kameranın Eylül ayında Türkiye'de tanıtılacağını ve Eylül ayı sonu satışa sunulmasını beklediklerini bildirdi.

Lauren Abedie, üç boyutlu kameranın Avrupa'da satış fiyatının 1500 Avro dolayında olmasını beklediklerini belirtirken, Evren Köksal, Türkiye satış fiyatının 4000 TL civarında olacağını tahmin ettiğini söyledi.

Pazarda 3D teknolojisinin şirketler arasında büyük rekabete yol açtığını ve rekabetin daha da kızışmasını beklediklerini belirten Köksal, "Panasonic olarak aslında bunu istiyoruz. Çünkü bu rekabet 3D'de uçtan uca çözüm sunan marka olarak Panasonic farkını ortaya koyacaktır. Bu farkı biraz açıklamamız gerekirse şunu söyleyebiliriz: Panasonic, 3D alanındaki faaliyetlerini yalnızca TV tedarik etmekle sınırlamıyor. 3D TV ile birlikte Blu-ray oynatıcısı ve 3D video kamerasını da piyasaya süren tek marka. Dolayısıyla sadece bir gösterim cihazı sağlamanın ötesinde tüketicilerin içerikten yararlanabilmesi amacıyla çözüm öneren markayız. Kamerayla çekilen içeriğin kaydından saklanmasına, dağıtımına, Blu-ray'de oynatılmasına ve son olarak da 3D televizyonlarda gösterimine dek tam çözüm üretiyoruz. Rekabetin kızışmasıyla bu farkın da belirginlik kazanacağını düşünüyoruz" dedi.

Türkiye'deki mağazalarda 3D özellikli televizyonlara halkın büyük ilgi gösterdiğini ve 3D gözlük takarak bu deneyimi yaşamak istediğini kaydeden Köksal, şimdi halkın bu televizyonlarda izleyebileceği içeriği kendisinin üretme şansına kavuşacağını kaydetti.

ÜÇ BOYUT NASIL SAĞLANIYOR

3D kameranın çift lens teknolojisi ile çekim yaptığını belirten Köksal, her iki göz için, birbirine göre belirli bir açıdan 2 farklı film kaydeden kameranın bunları üst üste göstererek, beyinde gerçek 3D etkisi yarattığını bildirdi.

Kamera ile çekilen görüntüler, doğrudan kameradan veya Blu-ray Disk oynatıcıdan HDMI kablosu ile televizyona bağlanarak üç boyutlu olarak izlenebiliyor.

Kamera ile basit montaj imkanı sağlayan yazılım da ücretsiz verilecek. Kamera, çekilen görüntüleri içine takılan SD hafıza karta kaydediyor. SD kart yuvası olan televizyonlara bu kartın yerleştirilmesiyle de görüntülerin doğrudan televizyondan izlenmesi mümkün.

kalan karakter 460

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Teknoloji Haberleri
Diğer Teknoloji Haberleri
Uzaylılar da Twitter kullanıyor
AB'den 4.5 milyar Avro hibe
Neil Armstrong'un imzasını çaldılar
Evrendeki en ağır yıldız
Serinin en ucuz makinesi
3 boyutlu profesyonel
Amatör hataları bitiyor bulanık görüntü olmuyor
Apple'ın harikası Migros rafında
Meraklıları iPad'e kavuştu
Bilim ve teknolojinin tarihi bu sempozyumda
Dev yıldızın doğuşu görüntülendi
1 TL'ye cep telefonu
Kadınlar internetsiz uyuyamıyor
Hidrojenle çalışan casus uçak
Hem de Türk yapımı
Uygulamalı "Mangala" turnuvası başlıyor
Taranis görücüye çıktı
Dünyayı tuz zerresine sığdırdı
Microsoft'tan Apple'a karşı atak
Lenovo ve Intel'den bir ilk!..
Facebook'tan yeni uygulama
"Yeni bir dünya" keşfedildi
Swarovski taşlı telefon kadınları tavladı!
Karizmatik bilgisayar işlemcileri yeniledi
Esnaf müşteriyi yanıltmaz
Facebook'un hediye butiği kapanıyor
NASA'dan bir iyi bir de kötü haber
5 milyar cep telefonu!
Gençlerin netteki gizli hayatı
Aşk, iş, para, medya her şey dijital ortamda
www..com.tr
Facebook’un en iyi gazetesi
SABAH’ı beğen,
son dakika haberlerini kaçırma
facebook.com/Sabah
Son dakika haberlerini
Twitter’ın en iyi gazetesi
Sabah’da takip et
twitter.com/sabah
Sosyal Medya' nın En Çok Paylaşılanları
ÜCRETSİZ SABAH BÜLTEN ÜYELİĞİ

Üye olun, son dakika haberleri e-postanıza gelsin.

Adı Soyadı :
E-posta :
Üye Ol