Dünyanın en eski feneri

  • yeni haber
  • AA
  • Giriş Saati : 30.09.2009 11:59
    Güncelleme : 09.03.2010 11:20
Antalya'nın Kaş ilçesi Patara antik kentinde bulunan Neron Deniz Feneri kurtarılacak.

MS 64-65 yıllarında yapılan, dünyada ayakta kalan en eski deniz feneri olma özelliği taşıyan ve 2005 - 2006 yılları arasında yapılan kazılarda ortaya çıkarılan fenerin restorasyonu için 800 bin TL kaynak sağlandı.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, yaptığı açıklamada, Neron Feneri'nin restorasyonu için gereken 800 bin TL kaynağın sağlandığını ve restorasyonun kısa sürede başlayacağını, ayrılan ödenek yetmezse, ek kaynağın da sağlanacağını bildirdi. Bakan Günay, ''Patara'daki Neron Deniz Feneri, çok kısa sürede ayağa kaldırılacak'' dedi.

Bakan Günay, antik kentlerde yapılan kazı ve restorasyonlar için genel bütçeden ayrılan ödeneğin sadece 500 bin TL olduğunu hatırlatarak, bu yıl bunu bakanlığın çeşitli kaynaklarından 40 kat artırdıklarını vurguladı. Antik kentlerde yapılan kazılardaki ödenekleri artırarak, kazıların hız kazanmasını istediklerini kaydeden Günay, bazı antik kentlerde yıllardır süren kazıları da bitirmek istediklerini belirtti. Günay, açıklamasında, ''kazısı biten antik kentlerde hızla restorasyon projelerinin yapılıp, bu kentlerin restorasyonuna başlamak istiyoruz'' ifadelerine yer verdi.

Kaş Kaymakamı Süleyman Yılmaz da, fenerin restorasyonuna kısa sürede başlanacağını bildirdi.
Akdeniz Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Havva Işıkan Işık tarafından Patara'da sürdürülen kazılarda, 2005-2006 yıllarında antik fenerin ortaya çıkarılması için 3 bin kamyon kum taşınmıştı. Bilinen yüksekliği 25-30 metre tahmin edilen fenerin 11 metrelik bölümü ortaya çıkarılmış, Kazı Başkanı Işık, antik fenerin kısa sürede restore edilerek kurtarılmasını istemişti.

kalan karakter 460

mdmac1 mdmac1

amerikaya bir bakın tarihi eserler adamların umurunda değil hep ileriye bakıyorlar bizimkilerse bilmem kaç yüz yıllık yapıların peşinde bu kafa zor ilerleriz zor

Aynı Görüşte misiniz?
evet1
hayır1
cevapla 25.05.2010 17:10
peccato peccato // ÇANKIRI

Tarihi eserlerimizin böyle çalışmalarla turizme kazandırılması çok güzel

Aynı Görüşte misiniz?
evet2
hayır0
cevapla 16.05.2010 02:27
irfangrn irfangrn // GAZİANTEP

Eserlerlerimize sahip cıkalım belki üc bes kurus para gidecek ama onlar hem bizim içinde sırf onlar görmek isteyen turistler için önemli hani derler ya kendi kendi parasını cıkartır.

Aynı Görüşte misiniz?
evet1
hayır0
cevapla 13.05.2010 02:25
irfangrn irfangrn // GAZİANTEP

Binlerce yıllık bu eserleri yeniden canlandırmak çok güzel.

Aynı Görüşte misiniz?
evet0
hayır0
cevapla 13.05.2010 02:20
sera83 sera83 // İSTANBUL

Eski eserlerin restorasyonu çok önemli gerçekten.Binlerce yıllık bu eserleri yeniden canlandırmak çok güzel.

Aynı Görüşte misiniz?
evet0
hayır0
cevapla 06.05.2010 18:44

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Turizm Haberleri
Diğer Turizm Haberleri
Turistlerin tercihi "doğal yaşam"
2500 yıllık kutsal alan bulundu
Aydın'ın cennet köşesi
Bu adaya yürüyerek gidiliyor
Topkapı Sarayı'nda müthiş keşif
Erdek sahilleri boşaldı
Günlük 25 TL'ye aile boyu tatil
Ayasofya'da yatan padişahlar
Yeni trend Bozcaada
Alaçatı'ya Times'tan övgü
Keşfedilmeyi bekleyen kent
Tercihleri Antalya
Türkiye avantaj yakaladı
"Kış turizminin favorisi"
Rus turistler dağıttı
Türkiye en başarılı ülke
THY'den 79 TL'ye uçak bileti
Müzelerimizde tarih saklı
Bayramda gözde tatil mekanları
Turizme teşvik geliyor
Çeşme Antalya'dan iyi durumda
3 bin 700 metrede tulum ve horon keyfi
Didim'e yılın ikinci yolcu gemisi geldi
Göcek'in turkuvaz koyları-Yavansu
Adanalılar su parklarında serinledi
Didim'e yılın ilk turist gemisi geldi
İnternet tatil kararını etkiliyor
Florya Plajı kapatıldı
Ruslar ilk sırada
Tatilcilerin gözdesi "Obruk Şelalesi"
www..com.tr
Facebook’un en iyi gazetesi
SABAH’ı beğen,
son dakika haberlerini kaçırma
facebook.com/Sabah
Son dakika haberlerini
Twitter’ın en iyi gazetesi
Sabah’da takip et
twitter.com/sabah
Sosyal Medya' nın En Çok Paylaşılanları
ÜCRETSİZ SABAH BÜLTEN ÜYELİĞİ

Üye olun, son dakika haberleri e-postanıza gelsin.

Adı Soyadı :
E-posta :
Üye Ol