Adana Çevre ve Orman Müdürü Nebi Erol Metin, anız yangınlarının, biyolojik çeşitliliği tahrip etmesinin yanında, ekosistemdeki dengelerin de bozulmasına neden olduğunu söyledi. Anız yakmanın çevreye ve toprağa olumsuz etkilerinin bulunduğunu belirten Metin, şöyle konuştu:
''Yangınlar, hava kirliliğine neden olması yanında kara yolunda görüşü azaltarak trafik kazalarına da yol açıyor. Komşu tarlalardaki ürünlere ve meyve bahçelerine, telefon direklerine, yerleşim yerlerine, ormanlara ve yaban hayatına zarar vermekte. Ayrıca, havadaki oksijeni de azaltmakta. Yol açabileceği en önemli sorunlardan biri da havada da görüş mesafesini kısması. Uçakların iniş ve kalkışlarında görüş mesafesini azalattığından, uçuş güvenliğini de tehlikeye düşürmektedir.''
Metin, anız yangınlarıyla yüzey toprağının organik maddesinin de yok edildiğini ifade etti. Anızın yakılması sırasında toprağın 1-3 santimetrelik üst katmanının ısısının 50-750 dereceye kadar çıktığını belirten Metin, şöyle devam etti:
''Bu nedenle mikroorganizmaların yüzde 70'i zarar görmektedir. Yapılan araştırmalar sonucunda anız yakmanın toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerini bozduğu, verimliliği düşürdüğü ve biyolojik dengeyi olumsuz yönde etkilediği anlaşılmıştır. Bu nedenle modern tarımda anız yakmaya yer yoktur. Türkiye'de 1993 yılından beri anız yakılması yasaklanmıştır.''
Metin, Adana'da da Mahalli Çevre Kurulu Kararı ile kent genelinde anız yakılmasının yasaklandığını, bu kararın ilçe kaymakamlıkları, il Jandarma Komutanlığı ile Emniyet Müdürlüğüne bildirildiğini ifade etti.
Yasağa karşın anız yakılması durumunda ilgili kişilere dekar başına 25.885 TL idari para cezasının uygulanacağını vurgulayan Metin, sulak alan ve ormanlık alanlara 2500, meskun mahale 500 metre mesafede olması durumunda, bu cezanın 5 katı olarak uygulanacağını bildirdi.
Metin, geçen yıl kentte anız yaktığı tespit edilen 236 kişiye, 97 bin 746 TL idari para cezası uygulandıklarını da sözlerine ekledi.