Güneş ışığıyla çalışan 'HD' implant dönemi

ABD'de bir üniversite buluşuyla görme engellilere umut oldu. Enerjisini güneşten alan yüksek çözünürlüklü göziçi implantlar üretildi

Stanford Üniversitesi'nde yapılan çalışma körler için umut oldu. Retina implantlarını ileri teknoloji ile birleştiren bilim adamları LCD teklolojisi ile görme elde ettiler. Türk bilim adamları bunu çok önemli bir umut olarak değerlendirirken beş yıl içinde uygulamaya geçmesini bekliyorlar. Göz doktorları yüksek teknolojili göz implantları için elektonikçilerle işbirliği yaptı. Amerika'da Baltimore'da bir ekip toplandı. Göz Profesörü Daniel Palanker başkanlığında toplanan ekibe elektronik profesörü Peter Peumans ve Nörobiyolog Stephen Baccus , Aleksendar Sher de katıldı. Stanford Üniversitesi'nde çalışma yapan bu ekibin geliştirdikleri implant son derece keskin bir görüş elde edilmesini sağladı. Güneş enerjisi ile çalıştığı için vücut dışında bir bağlantısıya gerek kalmıyor. Bir video kamerası görüntüyü işlemciye gönderiyor. İşlemci ise imajı yani görüntüyü hastanın gözlüğünün içinde olan bir LCD ekrana yolluyor. Ekran infrared olarak retinanın altını kızılötesi dalgalara dönüştürüyor. Buraya yerleştirilen implant sinir hücrelerine görüntü yollayınca görüş elde ediliyor.

LCD TELEVİZYON BENZETMESİ

Teknolojinin anlatımı karışık olsa da bilim adamları bunun aynı HD TV'ye benzetiyorlar. Stanford implantları ile hastaların objelerin şeklini ve anlamlı görüntüleri görmelerine yardımcı olması hedefleniyor. Doçent Doktor Stephen Baccus, "İyi bir benzetme HD televizyonlar olabilir. Görüntüyü birkaç pikselle görürseniz pek bir şey fark edemezsiniz. Bizim implantımızın en büyük avantajı yüksek çözünürlüğü olması" diyor. Normalde 60 elektrodu olan diğer implantlardan farklı olarak Stanford implantının yaklaşık bin elektrodu var. Böylece implantı kullananların flu görüntüler yerine çok daha keskin görmesi mümkün olacak.

HAYVANLARDA DENENECEK

Daha önce de üretilen göz implantlarının en büyük sorunlarından biri bu implantların kullanılmasını sağlayacak enerji kaynağı bulunamamasıydı. Bu nedenle göz implantı takılan hastalar cep telefonu gibi kablo ile takılı bir pil kullanmak zorunda kalıyorlardı. Elde edilen görüntü ise yalnızca güneş ışığı ve silüetler oluyordu. Bu ekip güneş enerjisinden yararlanabilen bir implant yapmayı başarınca dışarıdan bağlantı yapılmasına gerek kalmadı. Araştırmacılar bu implantları önce hayvan deneylerinde daha sonra insanlarda kullanmayı planlıyor.

Florence Nightingale Göz Bölüm Başkanı PROF. DR. HALİL BAHÇECİOĞLU
5 yıl içinde uygulanabilecek
"Türkiye'de her yıl 30 bin kişi görmesini kaybediyor. Onlar için büyük bir umut. Eskiden bu hastalar için umut yolunun çok uzun olduğunu düşünürdük, şimdi yol yavaş yavaş kısaldı. Beş yıl içinde insanlarda bu teknolojinin kullanılabilmesini bekliyoruz. Kör olan kişiler bu implantlarla normale yakın bir görüş elde edebilecekler. İmplantlar gözün arka tarafına bir saatlik bir operasyonla yerleştirilebiliyor. Operasyon da çok zor ve zahmetli değil."

Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Birinci Klinik Şefi PROF. DR. ÖMER DOĞAN

Göz sinirlerinin korunması gerekir
Bu implantlardan yararlanabilmek için göz içindeki sinirlerin henüz ölmemiş olması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Ömer Doğan ise "Bu gelişmelerden yararlanabilmek için kör olsa bile hastaların tedavisini sürdürmesi önemli. İltihap, travma gibi nedenlerle göz sinirleri ölürse, bu implantlar işe yaramayabilir. Bunlara dikkat etmek gerekli. Teknoloji hızla ilerliyor, gelişmelerden yararlanmak için gözün dejenere olmaması önemli" dedi.

kalan karakter 460

kuaza61 kuaza61 // İSTANBUL

hayirli olsun guzel bir teknoloji..

Aynı Görüşte misiniz?
evet0
hayır0
cevapla 04.01.2010 04:13

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Yaşam Haberleri
Diğer Yaşam Haberleri
Ağrı-Erzurum kara yolu ulaşıma açıldı
Kar kalınlığı 30 santimetreye ulaştı
Tunceli-Elazığ kara yolunda toprak kayması
3 boyutlu sinemanın gerçekliği
Kazaya giden ambulans takla attı
Fırtınaya ilginç önlem...
"Makinist gözaltında"
Refakatçilik ederken canından oldu
Dörtyol'da bıçaklı kavga
Konya'da aile kavgası: 7 yaralı
Gökçeada'daki elektrik kesintisi
Yağmurlar kuş seslerini geri getircek
Padişah olunca Mustafa Kemal'i Suriye'ye gönderdi
Ortaca'da 16 kaçak yakalandı
Kartel dönemi artık kapanacak yeniden haber yarışacak!
Uludağ'da kar kalınlığı 80 santimetreye ulaştı
Evsizleri koşturup hayata hazırladı
'Melek gözlerimin önünde eriyor'
Nikâha basını davet etmedi
Lodostan sonra kar çatı çökertti: Bir ölü
'Bu yıl mutlaka görün'
Gaspçıyı yakalayıp karakola götürdü
At eti skandalı kebabı vurdu
Türk ve Yunanlılar'dan Maçka'da dostluk horonu
Üstü açık fosseptiğe düşüp öldü
Dekan yaşam savaşını kazandı
Tarihi eser kaçakçılarına 'yeni yıl' operasyonu
'Ejder Kapanı'na günde 15 bin 'tık'
Ünlü Rus raketten Budistlere yardım
John - Eminem dayanışması
Aracının çalınmasını komşuları engelledi
Başkanın karıştığı kazada 3 ölü, 7 yaralı
Küçük Melisa'nın 'nefesini' çaldılar
Hayvanseverlerin hakaret davası
Uyuşturucu tacirleri 'Elit'in burnundan kaçamadı
Protesto için yürüyen işadamı hastanelik oldu
Üsküdarlı muhtardan baz istasyonu isyanı
Kural, eğlence yerlerinde sigara teftişine çıktı
Otoyol üzerinde eylem yaptılar
Havalimanındaki termal kameralar kaldırıldı
www..com.tr
Facebook’un en iyi gazetesi
SABAH’ı beğen,
son dakika haberlerini kaçırma
facebook.com/Sabah
Son dakika haberlerini
Twitter’ın en iyi gazetesi
Sabah’da takip et
twitter.com/sabah
GÜNLÜK BURÇ YORUMLARI
Sosyal Medya' nın En Çok Paylaşılanları
ÜCRETSİZ SABAH BÜLTEN ÜYELİĞİ

Üye olun, son dakika haberleri e-postanıza gelsin.

Adı Soyadı :
E-posta :
Üye Ol