Keşfedilmeyi bekleyen bitki

  • yeni haber
  • İHA
  • Giriş Saati : 14.01.2010 15:22
    Güncelleme : 14.01.2010 15:33

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, Türkiye'de birçok bölgede yetişen ancak çok fazla bilinmeyen tavşan kirazının bacak rahatsızlıkları ve hemoroit tedavisinde oldukça faydalı olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Karadeniz yaptığı açıklamada, Anadolu'da tavşan memesi, Yalova mercanı, zirmek ve fare dikeni olarak da bilinen tavşan kirazının keşfedilmeyi beklediğini kaydetti. Prof. Dr. Karadeniz, kışın yapraklarını dökmeyen, eylül-nisan ayları arasında yeşilimsi veya açık pembemsi çiçekler açan, yaprak biçimindeki dalları olan tavşan kirazının meyve, yaprak ve köklerinin bacak rahatsızlıkları, hemoroit tedavisi, kan pıhtılaşması ve tromboz riskini azaltmada sıkça kullanıldığını ifade etti.

Haricen kullanıldığında romatizma ve mafsal iltihaplarına bağlı olan ağrı ve şişkinlikleri azaltmada faydalı olduğunu belirten Prof. Dr. Karadeniz, "Olgun dallar, kasap kütüklerinin üzerini temizlemek için kullanılır. Genç sürgünler bazen gıda olarak da yenebilir. Eskiden üriner problemlerin tedavisinde idrar söktürmek için kullanılmıştır. Akdeniz ülkelerinin sağlıkçıları, rizomlarını (ağaç köklerini) birçok ızdırap verici hastalıkların tedavisinde kullanmışlardır. Yüzyıllardır idrar tıkanıklığı ve peklikten kaynaklanan ağrıları ferahlatmak için kullanılmaktadır" dedi.

ECZANE GİBİ MEYVE

Tavşan kirazının dolaşım sistemindeki kılcal damar ve damar sertliğinin düzene girmesini desteklediğini ifade eden Prof. Dr. Karadeniz, "Tavşan kirazı kanın beyin, el ve bacaklara iletilmesini sağlar. Bilek ve mafsal iltihabı, romatizma ve varisten kaynaklanan ağrıları teskin eder. Böbrek ve mesanenin sağlığını korur ve destekler. Özellikle kılcal damarların delinmesini ve kırılmasını azaltma şeklinde bir aktivite göstermektedir.

Tavşan kirazı içerdiği glycolic asit sebebiyle kilo verdirici ve idrar söktürücü özellik taşımaktadır. Tavşan kirazının kökleri müshil, tıkanıklıkları açan, temizleyen, taş ve kum döktürücü, terleten, ateş düşürücü, idrar getiren ve damar daraltan olarak yarar sağlamaktadır. Dahili olarak kullanıldığında sarılık, gut (damla), böbrek ve mesane taşları, toplar damar yetersizliği ve hemoroit gibi hastalıklara oldukça faydalı gelmektedir. Hemoroitlerin tedavisi için aynı zamanda haricen de uygulanabilir" diye konuştu.

Tavşan kirazının şifa amaçlı çeşitli yollarlarla da kullanıldığını ifade eden Prof. Dr. Karadeniz, "Tavşan kirazının kökleri sonbaharda sökülür ve daha sonra kullanılmak üzere kurutulur. Şifa amaçlı olarak 40 gram kuru kök 1 litre suda yarım litre kalıncaya kadar kaynatılır. Bu sıvıdan günde 3 kere 2 çay kaşığı içilir. Bitkinin tamamı da aynı zamanda kullanılabilir. Bitki saponin glikoziti, ruscogenin ve neoruscogenin içermektedir. Bu maddeler, özellikle varislerde damarların büzülmelerine sebep olmaktadır. İlkbaharda toprak içinden çıkan genç sürgünler toplanır ve kaynatılarak değerlendirilir. Meyveleri kurutularak kavrulmakta ve kahve olarak kullanılmaktadır" şeklinde konuştu.

kalan karakter 460

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Yaşam Haberleri
Diğer Yaşam Haberleri
Oğlu hırsızlık yaptı
Kısmetse evlilik bu yıl
Ünlü televizyoncu soyundu
Kayak merkezlerinde son durum
Fabrika alev alev yandı
Safiye Ayla mezarı başında anıldı
Filyos sahili çöplüğe döndü
Kayseri'de elektrik kesintisi
Karşıyaka'yı artık su basmayacak
Hava kirliliği hayatı tehdit ediyor
Bel ağrısını "hafife almayın"
Vatandaşların çukur tepkisi
Çocuklarda obezite tehlikesi artıyor
"Dünya liderleri Atatürk'e hayrandı"
Mendilci kızın evinde plazma televizyon vardı
Kültürlerin başkenti hazır
'Öldürürüm' sözüne 4 yıl hapsi istendi
Araçtan uçan genci kadın hâkim ezdi
Eşek tepkisine soruşturma
En seksi oyuncu Alaş'a poz verdi
'Aşk ve Ceza' ekranın lideri
Twitter birincisi Erener
Kartal'a 'Central Park' modeli kent ormanı
Çocuklarını dilendirene iki ay hapis cezası
Mendilci B.K. yaşama tutundu
'Sen evimin direğisin ne olur burada ölme!'
Evlilik tuzağı kuran çeteye operasyon
Motosikletleri çarpışan iki arkadaş öldü
Kayıp çocuk, evinin yakınında vurulmuş halde bulundu
Platonik âşık kurbanı kadın bir gün önce sözlenmiş
İstanbul'da bir hafta sağanak yağmur var
İndirimli ve ücretsiz kartlara süre uzatımı
Metrobüslere 101 güvenlik görevlisi
Haber turu.
www..com.tr
Facebook’un en iyi gazetesi
SABAH’ı beğen,
son dakika haberlerini kaçırma
facebook.com/Sabah
Son dakika haberlerini
Twitter’ın en iyi gazetesi
Sabah’da takip et
twitter.com/sabah
GÜNLÜK BURÇ YORUMLARI
Sosyal Medya' nın En Çok Paylaşılanları
ÜCRETSİZ SABAH BÜLTEN ÜYELİĞİ

Üye olun, son dakika haberleri e-postanıza gelsin.

Adı Soyadı :
E-posta :
Üye Ol