5 günlük hava durumu
5 Kasım 2011 Cumartesi
Ustasından kavurmanın püf noktaları

Ustasından kavurmanın püf noktaları

  • yeni haber
  • AA
  • Giriş Saati: 05.11.2011  10:52
    Güncelleme : 05.11.2011  10:53

Türkiye Aşçılar Federasyonu (TAFED) üyelerinden Koray Türk, Kurban Bayramı sofralarının vazgeçilmezi kavurmanın püf noktalarını anlattı.

TAFED Başkanı Zeki Açıköz'ün yardımcısı ve Sheraton Oteli aşçılarından Koray Türk, AA muhabirine Kurban Bayramı'nda lezzetiyle damaklarda unutulmaz bir tat bırakacak kuzu ve dana kavurmanın yapımına ilişkin ip uçları verdi.

Kavurma ikramının bayramın ilk gününde itibaren başladığını, bu nedenle etlerin dinlendirilmesine fırsat bulunamadığını anlatan Türk, ''Kuzu ve dana kavurmanın lezzetli ve yumuşak olması için etin bir gün dinlendirilmesi gerekir'' dedi.

Aksi halde lezzetli bir kavurma yapmanın mümkün olmayacağını dile getiren Türk, kuzu kavurmanın yapımına ilişkin şunları anlattı:

''Öncelikle bir süre ısıttığımız tavaya etin kendi iç yağını koyuyoruz. Yağ bir süre eridikten sonra kuzu etini tavaya alıyoruz ve etleri yaklaşık 7-8 dakika harlı ateşte pişiriyoruz. Biraz kavrulduktan sonra etin lezzetini ve besin değerini artırması için tüm bir soğan koyuyoruz. Soğanı doğramıyoruz çünkü kavurma uzun sürede pişeceği için dağılacaktır. Tüm soğan hem kokusunu hem de lezzetini ete verecektir. Et yemeklerinde tuz ve baharatlar en son eklenmelidir. Tuz eti sertleştirebilir ve suyunu çektirir.

Etimizi harlı ateşte biraz kavurduktan sonra ocağın altını biraz kısıyoruz. Sonrasında acıyı seviyorsak biraz pul biber ve defne yaprağı ekliyoruz. Defne yaprağı hem kuzunun kokusunu alacaktır hem de lezzetini artıracaktır. Biraz da kekik ekliyoruz. Etimizi altı kısık yumuşayana kadar pişiriyoruz. Bayram kavurmamız servise hazır hale geliyor.''

''Dana kavurmanın iyi pişmesi için 1 bardak su''

Dana kavurma yapmak için de etin bir gün dinlendirilmesi gerektiğini dile getiren Türk, ''Dinlendiremezsek etimize bir bardak su ekliyoruz'' diye konuştu.

Tavaya öncelikle iç yağı ya da tercihe göre sıvı yağ eklediklerini belirten Türk, şunları söyledi:

''Etimizin yağlı kısımlarını tercih ediyoruz lezzetli ve yumuşak olması için. Daha sonra dana etini tavaya alıyoruz aynı şekilde tüm soğanı koyuyoruz. Öncelikle harlı ateşte pişiriyoruz etin suyunu bırakmaması için. Kısık ateşte kavurma yaparsak et suyunu bırakacaktır ve sert olacaktır. Daha sonra kısık ateşte pişiriyoruz. Etlerimiz biraz kavurduktan sonra içerisine 1 bardak su ekliyoruz. Dana etinin pişme süresi daha uzundur. Dana kavurmaya da tuz ve baharatları son aşamada ekliyoruz.''

Kavurmanın bayram sofralarının baş tacı olacağını ifade eden Türk, ''Su böreği, baklava ve zeytinyağlılar da yine sofralardaki yerini alacak. Bunun yanı sıra evde yapabileceğimiz şerbetler de yine ikram edilebilir'' dedi.

kalan karakter 460

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Yaşam Haberleri

Van'da deprem
Sayısal Loto çekildi
İşçiler toprak altında kaldı
Gözüne bıçak saplayıp öldürdü
Eski koca dehşet saçtı
Bayramda hava nasıl olacak? HARİTALI
"Sokak aralarında kıyma çektirmeyin"
Yolcu minibüsü devrildi: 11 yaralı
Önce omuz, sonra bıçak yedi
Alışveriş merkezinde yangın
Antalya'da Kasım'da deniz keyfi
Azra bebeğin hüzünlü bayramı
Çorlu'da fabrika yangını
Şehit ve depremzedeler de unutulmadı
Bayramı yaşayamadılar
Kurban Bayramı başlıyor
Kızamık, öksürükle bulaşıyor
Otogar faresi yakalandı
İnegöl'ün deprem haritası çıkarılacak
THK'dan vatandaşa çağrı
Kurbanda bulaşıcı hastalık uyarısı
Hacı adayları Arafat'ta vakfeye durdu
Edremitli çift kaza kurbanı
Japonya'dan deprem dersleri
Heykeltıraş gibi aşçılar
Şanlıurfa'da kaçak sigara operasyonları
1 saat sonra yeniden cezaevine girdi
Bayramda ‘sessiz reflü’ kurbanı olmayın
Sürücülere bröşürlü uyarı
Et ve tatlı yerine meyve ikram edin
Önce deprem şimdi de soğuk vurdu
Kurban bayramına özel diyetler
Camilerde kadınlara yer açın
İzmir depreme hazırlanmalı
Kurban keserken kurban olmayın
Nikahta ‘11.11.11’ yoğunluğu
Şampiyon deve kurbanlık olacak
Bayramda trafik önlemleri
TEM ve D-100'de bayram yoğunluğu
İşte kurban ibadetinin önemi
www..com.tr
Facebook’un en iyi gazetesi
SABAH’ı beğen,
son dakika haberlerini kaçırma
facebook.com/Sabah
Son dakika haberlerini
Twitter’ın en iyi gazetesi
Sabah’da takip et
twitter.com/sabah
Sosyal Medya' nın En Çok Paylaşılanları
ÜCRETSİZ SABAH BÜLTEN ÜYELİĞİ

Üye olun, son dakika haberleri e-postanıza gelsin.

Adı Soyadı :
E-posta :
Üye Ol