Türkiye'ye 60 kilometre mesafede bulunan Yunanistan'ın İkarya adası sakinlerinin uzun yaşamaları bilim insanları tarafından mercek altına alındı. Ada sakinlerinin gelişmiş ülkelerde yaşayanlardan bile ortalama 10 yıl daha fazla yaşadığını tespit eden bilim insanları şu tespitlere vardı: Halk, doğal meyve ve sebzelerle besleniyor. Haftada iki veya üç kez balık tüketiyor. Et tüketimi az. Sofralardan zeytin, ıspanaklı börek ve yabani mantar, kırmızı biber dolması gibi besinler eksik olmuyor. Tüm yemeklerde zeytinyağı kullanılıyor. Ada halkı stresten uzak bir yaşam sürüyor. Her gün keçi sütü içiliyor. Komşuluk ilişkileri ve aile dayanışması hâlâ varlığını koruyor. Öğleden sonra kısa süre uyuyan halk adada yetişen bitkilerden yapılan çayları içiyor. Zeytinyağlı yiyecekler kalp rahatsızlıklarına karşı koruyor.