B VİTAMİNİ: Bu vitamin; et, balık, yağsız süt, yoğurt, muz, yeşil yapraklı sebzeler ve kuru baklagillerde vardır. Eksikliğinde; beyin ve beynin emirlerini uygulayan sinir sisteminde çeşitli hasarlar oluşur. El ve ayaklarda yanma, iğnelenme, duyu kusuru gibi belirtiler ortaya çıkar.
E VİTAMİNİ: Vücudumuzda depo edilebilen bu vitaminin eksikliği yıllarca gizli kalabilir. Bu süre erişkinlerde 15-20 yıl, çocuklarda ise 2-3 yıldır. E vitamini; havuç, ıspanak, çilek, domates, koyu yeşil yapraklı sebzeler, yer fıstığı, bitkisel yağlar ve buğdayda bulunur. Bu vitamin, hafıza ve öğrenme gücünü artırır. Eksikliğinde ise el ve ayaklarda duyu kusuru, kuvvet kaybı ve dengesizlik gibi sorunlar yaratabilir.
A VİTAMİNİ: Balık yağı, tereyağı, peynir, yumurta sarısı, havuç, patates, brokoli, yeşil yapraklı sebzeler, tahıllar ve kayısıda vardır. Eksikliğinde; ışıkta görme azalırken, fazla alımında ise beyinde sıvı birikmesi oluşabilir.
D VİTAMİNİ: Karaciğer, balık, yumurta, tereyağı ve mantarda bulunur. Bu vitaminden vücudumuzun faydalanabilmesi için güneş ışığı gereklidir. Eksikliğinde; kaslarda kuvvet kaybı ve dengesizlik görülebilir.
KARBONHİDRATLAR: Unlu mamuller, baklagiller, patates, muz ve elma; karbonhidrat bakımından zengin besinlerdir. Ayrıca balık yağlarında Omega-6 bulunur. Bu yağlar bunamaya ve konsantrasyon bozukluğuna son derece iyi gelir. Beynin enerji kaynağı olan şeker de bu gruptandır.
OMEGA 6 YAĞ ASİTLERİ: Bu yağlar, alzheimera, baş ağrılarına ve konsantrasyon bozukluğuna çok iyi gelir.
PROTEİNLER: Vücutta protein üretilmez. Yetersiz protein alımı; beynin gelişmesini önler, zekâ geriliğine neden olabilir.
UNUTKANLIĞA KARŞI ADA ÇAYI
BEYNİ GENÇ TUTUN: Arı poleni, üzüm çekirdeği, A, E, C ve B vitamini, balık, yeşil çay ve baharatlardan, biberiye, zencefil, dereotu, fesleğen, bir bitki türü olan gingo biloba faydalıdır. Doğal yetişmiş yeşil yapraklı sebzeler ile mevsiminde yetişmiş meyvelere ağırlık verilmelidir.
HAFIZAYI GELİŞTİRİN: B vitamini, balık ve balık yağı, E ve C vitamin, gingo biloba, ada çayı, yeşil çay, siyah çay, meyve çayları, kahve, biberiye, zencefil ve karabiber faydalıdır.
FELCE KARŞI BALIK: Çocuk yaştan itibaren, yağ, şeker ve unlu yiyeceklerden kaçınmak, hayvansal gıda olarak balık, tavuk, süt ve yoğurt tüketmek, bol sebze ve meyve yemek, alkolden, fast food tarzı gıdalardan uzak durmak ve kilo almamak kişiyi felçten korur.
STRES İLACI BADEM: Özellikle B vitamini yönünden zengin besinler bolca tüketilmelidir. Badem, tahıl ürünleri, makarna, irmik, zeytinyağlı yemekler, taze süt ürünleri, meyve suları, balık yemek strese iyi gelir.
YARIN:
Göz Doktoru Prof. Dr. Halil Bahçecioğlu'nun reçetesi 5 dakikada göz nasıl 15 sene gençleşir? Göz bakımınızı yaptırarak 50 hastalıktan nasıl korunabilirsiniz?