Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DÜNYA İŞLERİ ALPARSLAN AKKUŞ

Mısır'daki darbede yerli ve yabancı sermaye

Mısır'ın seçilmiş ilk cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin askeri darbeyle indirilmesinin ardından karanlıkta kalan detaylar teker teker gün ışığına çıkmaya başladı.
Darbenin önceden kurgulandığı, Mübarek döneminden kalma güçlü yapıların devreye girip sistemi tıkadığı ve Mısır'da hayatı felç ettiği artık sır değil.
The New York Times yazdı; Mursi'nin son zamanlarında halkın sabrını taşıran benzin kuyrukları ve uzun elektrik kesintileri darbeden sonra bıçak gibi kesildi. Asayişi sağlamayan polis, darbeden sonra hemen görevinin başına döndü. Bu ani iyileşme, Müslüman Kardeşler iktidarının altını oymak için planlı bir hareket olduğu tezini güçlendiriyor.
Darbede yerli ve yabancı sermayenin de etkisi büyük. Mısır'ın en zengin, Afrika'nın ikinci en zengin işadamı Necip Saviris, Mursi karşıtı gösterileri başlatan Temerrüd hareketini finansal olarak desteklediğini itiraf etti. Aynı zamanda Liberal Parti lideri olan Saviris, 2011 seçimlerinden sonra Müslüman Kardeşler'i Katar ve Suudi Arabistan'dan maddi yardım almakla suçlamıştı.
Oysa Suudi yardımı, Müslüman Kardeşler'e değil, onu deviren darbecilere geldi. 3 Temmuz darbesinden hemen sonra Suudi Arabistan ve Körfez ülkeleri yardım vanalarını açtı ve işleri düzene koyması için Mısır'ın darbecilerine 12 milyar dolar akıttı.
Suudi Arabistan, Müslüman Kardeşler'in temsil ettiği siyasal İslam'ın cumhuriyetçi yorumunu, kendi monarşik yapısı için büyük bir tehdit olarak algılıyor. Batının çifte standardı ve Arap ülkelerinin darbeye açık desteği, Mursi'yi yalnızlaştırıyor.
Mısır'da darbeye bölgenin Arap olmayan iki büyük oyuncusu, Türkiye ve İran karşı çıktı. Tabi Suriye ekseninde taban tabana zıt politikalar izleyen Ankara ve Tahran'ın, temelde Mısır'la ilgili hesaplarının da uyuşmadığını unutmamak gerekir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA