Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Acı ve tatlı memleket manzaraları

* TANRICA... Emekli general Osman Pamukoğlu, "Atatürk, Tanrı değildir" diyen Kürt aydını Altan Tan'ı, dilini yakmakla tehdit etti. Tan şaşırmış, "Nasıl yani, yoksa Tanrı mı" diye içinden geçirmiştir. Bazısı için hemen hemen öyledir. Örneğin Fuat Süreyya Oral'ın, Atatürk için yazdığı beyitleri derlediği 'Tanrıca' adlı bir kitabı vardır. Bir beyit şöyle: 'Ben üç kişi tanırım: Biri Tanrı'dır, haşa; / Muhammed Mustafa ve Mustafa Kemal Paşa.'

* KAYSERİLİCE... Gürsel Korat'ın 'Sokakların Ölümü' adlı kitabında, 'Kayserice' iki paragraf yer alıyor. Bir tanesi şöyle:
"O şikirsiz, fırfırı mezepli çarşaası gelinci, şunun duluuna bidene geçiriyim didim a, yiri deeldi. Sumsuğuma yağzık. Didim ki aa bak biz acın yatıp gücün galkıyoh, sen şimdi dam yuvaa gibi bi sıpanın sözüynen ne dimiye oğkelendin, biz bu tükanda o dişi kitlinin didiği şiyleri bilmek. Herif bıdırdanıp durdu, hiç diğnemedim, ceza yazarım, şöole iderim, böoyle giderim didiğıtti." (İletişim Yayınları, ikinci baskı.)
Korat, 'Kayserilice' dendi mi gözünün önüne 'geçimsizlik dolu bir yumuşak yüzlülük' geldiğini söylüyor.
(Ben "geçimsizlik" yerine "kararlı" ya da "inatçı" kelimesini tercih ederdim.)

* KALİTELİ ŞARAP... Hırvat şarabı Donja Banda. Şişenin üstünde, "Postup... Donja Banda... Vrhunsko Vino... Vinogorje Peljesac..." yazıyor.
Çözelim: Vrhunsko Vino, "ekstra kaliteli sınıf şarap" demek... Vinogorje Peljesac, şarabın Peljesac (aksanlı s harfi, ş diye okunuyor) yarımadasındaki bağlardan geldiğini gösteriyor. Postup, ünlü bağ bölgesinin adı. Donja (Donya okunuyor) Banda ise köyün adı.
Bu şarap 'Plavac Mali' üzümünden yapılıyor. 'Küçük Mavi' anlamına gelen Plavac Mali, ABD California'nın ünlü Zinfandel üzümleriyle aynı soydan.

* ŞAHANE KARİDES... İstanbul Ahırkapı'da, Armada Oteli'nin arkasındaki Giritli Restoran. Sahibi Ayşe Şensılay'ın, olağan fiks mönünün biraz dışına çıkmak isteyenler için basit ama nefis alternatifi: Tereyağında sarımsakla çevrilmiş jumbo karideslerin üzerine, İtalya'dan aldığı makarna çeşnisini serpiyor. Olağanüstü.

* DALLAS PİRZOLA... Etleriyle ünlü Günaydın'ın İstinye Park alışveriş merkezinde, hem satıp, hem pişirdikleri, Kasap adlı bir dükkânı var. Mönüdeki Dallas Pirzola lezzetiyle öldürüyor. Kemiği o kadar kalın olan bir eti, pek az usta, böylesine iyi ve dengeli ızgara yapılabilir. "Yanına da acı hardal isterim" diyenler dikkatli olsun; kulak uğuldatan özel hardalı, önce kibrit ucu kadar tatsınlar.

* HAVADAR VE HAVALI... Cuma sabahı, saat 10 suları. İkinci Köprü yolu. İçerenköy katılımından az sonra bu görüntüyle karşılaşıyoruz. 34 TY 4522 plakalı, Seat marka bir otomobil. 10-12 yaşlarındaki çocuk, havadar (ve havalı) bir yolculuk yapıyor. Oğlunu mutlu ettiği için olsa gerek, babasının da keyfi yerinde; gülümseyerek ve yukarıya seslenerek direksiyon sallıyor. Kavacık'a vardığımızda, aynı otomobile ve aynı manzaraya tekrar şahit oluyoruz. Durup dururken aklımıza falaka geliyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA