Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Vesayet pastasının üstündeki 'krema'

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği'nin (TÜSİAD) üyeleri, yerli sermayenin krem tabakasını oluşturur. Bu tabakanın içinde, kremin kremi olan, iyice elit bir kesim vardır.
Serveti 2 milyar dolardan fazla olan o küçük grup, "ekonomi dışı" konularda da, dernek üyelerinin neyi, nasıl düşünmesi gerektiğine de yön verir. Eğer bazı üyelerde bir sapma olursa,
"Sizin çıkarınız orada değil, burada" der...
Kremin kremine dahil olanların karıştığı bir tartışma, konusu ne olursa olsun fevkalade ilgi çeker. Bazı mahfillerde ve medyada fırtınalar yaratır.

***

Taraf gazetesinin çarşamba günü yayınladığı bir Wikileaks belgesi, işte böyle bir fırtınaya neden oldu:
ABD Ankara Büyükelçisi James Jeffrey, 9 Temmuz 2009 günü Koç Grubu tepe yöneticileriyle yemekte buluşmuştu.
Sohbetin teması Türkiye ekonomisi ve siyasetiydi: Amerikalılar grubun düşüncelerini öğrenmek istiyordu.
Büyükelçi'nin Washington'a geçtiği gözlem ve yorumlara göre... Koç Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç... 2009'daki yerel seçimlerde oy kaybına uğrayan AKP'nin... 2011 genel seçimlerinde daha da düşebileceğini... Sonuçta bir AKP-MHP ya da CHPMHP koalisyonu kurulabileceğini söylemişti.
Bu elbette bir "tahmindi". (Özel bir sohbette bir AKP milletvekili, hatta bir Bakan bile böyle konuşabilirdi.)
***

Ancak mesajda çok ilginç bir bölüm vardı. Buna göre Mustafa Koç, "en iyi sonuç olmasa da", koalisyon hükümetinin, "demokrasinin yararı" için gerekli olacağına inanıyordu.
Sonra da şu yorum yapılmıştı Washington'a giden belgede: "Mustafa Koç iktidardaki partinin sözünü sakınmayan bir muhalifidir ve AKP hakkında, birçok gözlemciden daha olumsuz olma eğilimindedir. AKP'nin siyasi geleceği konusundaki yorumları da bu bağlamda ele alınmalıdır."
Beklendiği gibi belgenin yayınlanması Mustafa Koç'un hoşuna gitmedi. Açıklamasında, "Şartlara göre bir yorum" yaptığını belirtti.
***

Bense Temmuz 2009'da söylenenlerin, bir tahminden ibaret olmadığını, bir arzuyu, hatta bir yol haritasını yansıttığını düşünüyorum.
Bunu Mustafa Koç'a değil, Aydın Doğan medyasına ve TÜSİAD yönetimine bakarak söylüyorum.
Çok net bir gerçek önümüzde durmakta: Kremin kremi grubuna, 3 milyar doların üstündeki serveti ve kamuoyu rüzgârları estirmeye yeten envai çeşit medyasıyla Aydın Doğan da dahil.
AD medyasının koalisyona, özellikle de CHP-MHP koalisyonuna "oynadığı" defalarca ifade edilmedi mi?
Bu analizi yapanlar, Mustafa Koç'un "tahminini" bilmiyordu elbette. Sadece, AD medyasının "haberleri sunuş tarzına" ve "yorumlarına" dayanarak bunu söylüyorlardı.
***

TÜSİAD'da da benzeri bir eğilim vardı. Hem Başkan Ümit Boyner, hem de derneğin Görüş adlı dergisinde çıkan yazılar, "yüzde 10 barajından" ve "partilerdeki lider sultasından" yakınıyordu.
Referandum da farklı olmadı: TÜSİAD, "O da eksik, bu da eksik" diyerek, zaten "kısmi" olan Anayasa değişliğine teveccüh etmedi.
Uygulanması halinde AKP'nin ve Başbakan Erdoğan'ın gücünü azaltacak olan bu fikirler, "demokrasinin yararı" için ileri sürüyordu; tam da Temmuz 2009'da Mustafa Koç'un dediği gibi...
***

Ancak "demokrasiye yarayacak" önerilerin de bir sınırı vardı. Bu "söylemi" biraz fazla ciddiye alan "genç" TÜSİAD yönetiminin hazırlattığı yeni Anayasa için ilkeler raporu, kremayı ekşitiverdi:
Nasıl olurdu da, Cumhuriyet hariç "Anayasa'daki diğer tüm maddeler" değiştirilebilirdi?"
Hani laiklik, hani MGK?
Suratlar asıldı. Kaşlar çatıldı. Ve birkaç gün sonra, TÜSİAD Başkanı bizzat açıkladı: "Evet, raporu biz finanse ettik ama bu fikirler bizim değil, onları açıklayan iki profesöre aittir."
Velhasıl ben burada bir tutarlılık görüyorum: Koç, Doğan ve TÜSİAD aynı çizgide. Krema, vesayet pastasının üstünde durmaktan hoşnut. Tabii demokrasinin yararı için...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA