Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Yarı Başkanlık sistemi niye isteniyor?

Geçen akşam bir grup arkadaş sohbet ediyorduk. Futbol sezonu başlamadığı için haliyle konu siyasete geldi. Bir arkadaş Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'ın bir sözünü hatırlattı.
Hani, gayet kendinden emin bir şekilde Bekir Bey, "2014'te Yarı Başkanlık sistemine geçeceğiz" dedi ya; işte o...
Şeytan dürttü, ben de dedim ki: "Başbakan, 'Başkan' olduğunda şu anda çözmek isteyip de çözemediği neyi çözecek?"
Farkındaydım.
Cümle biraz komik olmuştu ama arkadaşlar ne demek istediğimi anlamışlardı.
AK Parti üç dönemdir iktidarda.
Ekonomi başta olmak üzere icraatları başarılı olduğu için oy oranı yüzde 50'lerde gidiyor.
Partinin farklı kuruluşlara yaptırdığı anketlerde yüzde 50 ile 55 arasında bir oran yakalanmış durumda.

Asker geriye çekildi

Bence daha da önemlisi askerle ilişkiler... 1977 seçimlerinde yüzde 40'ı aşan Bülent Ecevit CHP'si haricinde... Türkiye'de büyük desteğe sahip partiler daima İslami bir ton taşımışlardır söylemlerinde...
Laikçi asker de, fırsat bu fırsat, o söylemleri "irtica" diye yaftalatıp karşı saldırıya geçmiştir...
Halbuki o söylemler çoğu zaman, İslami bir dil kullanan halkımızın, taleplerini dile getirişinden ibaret olmuştu.
Ancak bir süredir durum değişti. Geçen yıl bu zamanlarda komuta kademesi toplu halde emekliliğini istedi. Bu hareketle sivilleri çok zor durumda bırakmayı amaçlıyorlardı.
Ne var ki hevesleri kursaklarında kaldı.
Çünkü Cumhurbaşkanı ve Hükümet işbirliği ile sorun, değil günler, saatler içinde çözüldü. Yeni Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları belirlenip atamaları yapıldı.
O günden itibaren roller değişti. Askerden çok çekmiş olan Başbakan, askeri himaye etmeye başladı. Uludere faciasında olduğu gibi, asker yanlış yaptığında, gelen eleştirilere göğsünü siper etti.

Dikensiz gül bahçesi

Bunca lafı şu yüzden ediyorum: Halk desteği var mı? Var, hem de fazlasıyla var... (Yine anketlere bakılırsa, muhalefet, özellikle de CHP ve MHP oy olarak nal topluyor.
Uluslararası şartların da katkısıyla sadece BDP enerjik.) Asker ise tam istenilen kıvamda olmasa bile, şimdilik sivil otoritenin emrinde gözüküyor.
Hükümet ile Genelkurmay Başkanı uyumlu çalışıyorlar. (Tabii alt kademelerde neler döndüğünü ise tam bilemiyoruz ama bu ayrı bir konu.) İşte bütün bunları düşünerek sormuştum o soruyu... Halk desteği tamam... Cumhurbaşkanının yaklaşımı pozitif... Asker maraza çıkartacak durumda değil...

Cevabı bilen var mı?
O halde tekrar sorayım:
Bugün sahip olduğu siyasi ve ideolojik güç, Başbakanın hangi sorunları çözmesine yetmiyor da... Amerikanvari bir Başkanlık sistemine, olmazsa Fransa benzeri bir Yarı Başkanlık sistemine geçmek istiyor?
Benim sorum üzerine bir arkadaş, "Kürt sorununu çözecek" dedi. Tam bunu konuşacakken, gruptan birileri ayrıldı, laf karıştı, konuyu tartışma imkânımız kalmadı.
Sanırım arkadaşımızın aklında Başkanlık Sistemiyle birlikte gelen eyalet düzeni vardı: Hani valinin eyalet halkı tarafından seçildiği düzen... Ancak şu anda gündemde Yarı Başkanlık sistemi var ki o epey farklı...
Velhasıl Yarı Başkanlık Sistemi tam olarak niye isteniyor? Tartışılması gerek... Aksi halde, "iktidarda kalmak için" gibi basitin de basiti bir cevap yeter de artar!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA