Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Kornayla savaş kaybedildi

Geçen günlerde gereksiz yere korna çalınmasına değinmiştim ya... Meğer New York'ta da benzeri bir sorun varmış. (İnsan bir konuyla ilgilenmeye başlayınca "algıda seçicilik" oluşuyor.)
NY Belediyesi Ulaşım Müdürlüğü kentteki "Korna Çalmak Yasaktır" (Don't Honk) işaretlerini indirmeye başlamış. Yılsonuna kadar tamamı kaldırılacak.
Peki, nedeni? New Yorklular artık duyarlı vatandaş olmuş da, zırt pırt korna çalmayı bırakmış mı? Hayır. Olur mu öyle şey? Tam tersi... Gözlemişler: Saat 15.30'da Madison Square Garden civarındaki 60 saniye yanan bir yeşil ışıkta, tam 28 tane gereksiz korna çalma saptanmış. "O halde tabelalar niye indiriliyor" diye soracaksınız. Çünkü Belediye, "Kimsenin uymadığı işaretleri kaldıralım" diye bir karar almış!
Gereksiz korna çalmanın cezası 350 dolar.
Ama 8 küsur milyonluk merkezde, trafikçiler, 2012'de sadece 206 ceza yazmış.
Otorite umursamayınca, vatandaşın da ilgisi azalmış. Geçen yıllara kıyasla, gereksiz korna şikâyetleri yüzde 61 düşmüş. Yani gürültüyü kabullenmişler.
İstanbul'da da benzeri bir durum söz konusu: Vali Hüseyin Avni Mutlu ocak ayı başında 2012'de kesilen cezalar hakkında açıklama yapmıştı.
Trafikçiler 2 milyon 720 bin tane ceza kesmiş: Aşırı hız, alkollü sürücü, kırmızıda geçme, şerit ihlali, ceptelle konuşma, kemer takmama, yasak yere park, fazla yolcu, fazla tonaj, korsan...
Peki ya gereksiz yere korna? O yok! Daha doğrusu var da, saymaya gerek görülmüyor. "Diğer denetimler" kategorisi içinde eriyor.
Sanırım New York Times gazetesi gibi, biz de bu durum için "Kornayla savaş kaybedildi" diyebiliriz.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA