Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Kemalizm ırkçı değildir

Ulusalcı milletvekillerinin çıkışlarından sonra CHP'ye "ırkçı" diyenler yanılıyor.
Çünkü bir ırkçı, diğer etnik grupları… Kirletici, bozucu, yıkıcı ögeler olarak görür… Bu yüzden onları yok ederek, kendi etnik grubunu saflaştırmaya çalışır.
Kemalizm ise İslam üzerine oturmuş bir Türk nasyonalizmidir (kâh ulusalcılık, kâh milliyetçilik.) Kafkaslar'dan ve Balkanlar'dan gelen diğer etnik grupları, Müslümanlık temelinde kabul etmiş ve onlara "Siz artık Türksünüz" demiştir. Onlar da, azınlıkta kaldıkları ve gidecek yerleri bulunmadığı için bu yeni kimliği benimsemiştir.
Eğer Kemalizm gerçekten ırkçı olsaydı, Çerkeslerden Boşnaklara, Türk olmayan tüm diğer etnik gruplardan (din ayrımı gözetmeksizin) kurtulmaya çalışırdı. Ermeniler, İttihat ve Terakki tarafından kesilip atıldığı… Rumlar, mübadeleyle gönderildiği… Yahudiler de sayıca az olduğu için… Gayri Müslimler, Kemalizm'e büyük bir sorun çıkarmamıştır.
Kemalizm'in başını asıl ağrıtan Kürtler oldu: Çünkü hem Müslüman'dılar, hem çoktular, hem de yerleşiktiler. Üstelik Çanakkale ve Kurtuluş savaşlarında Türklerin yanında yer almışlardı.
Elbette dönemin Adalet Bakanı Mahmut Esat Bozkurt gibi ırkçılığa varan laflar eden vardı. Ama bir siyasi ideoloji olarak Kemalizm'e ırkçı demek, ayrımları gözetmemektir. Bilhassa eğitim sistemine dayalı asimilasyon politikaları, ırkçılığın değil, nasyonalizmin tezahürüdür. Not: Kemalizm toplumu oluştururken milliyetçi, yöneticiler katıda ise ulusalcıdır.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA