Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Kemalizm ve ırkçılık

Geçenlerde, "Kemalizm ırkçı değildir" başlıklı yazımda... Nasyonalizm (milliyetçilik /ulusalcılık) ile ırkçılığın aynı şey olmadığına... Kemalist ideolojinin sivil siyasetteki örgütlenmesi olan CHP'yi, ırkçılıkla suçlamanın yanlış olduğuna değindim (3 Şubat).

Haşmet Babaoğlu dün bu meseleye değindi. Bazı noktalarda bana katılmıyor. Bunun için de... Mahmut Esat Bozkurt, Recep Peker gibi bazı CHP'lilerin ırkçı söylemlerini ve Güneş Dil Teorisi gibi girişimleri örnek olarak veriyor.
Bu örneklere bir itirazım yok. Zaten ben de eski yazılarımda defalarca bunlardan söz ettim. Ancak...
Ben... "Kemalistler arasından ırkçılık yapan çıkmadı" demiyorum... "Tek Parti döneminde bazı ırkçı girişimler olmadı" demiyorum... "O dönemde ırkçılığın merkezi olan Nazi Almanya'sından etkilenmediler" demiyorum...
Sadece şunu soruyorum: Kemalizm, bir siyasi ideoloji olarak, ırkçı mıdır, değil midir? Ben "Kemalizm ırkçı değil" diyorum.

O cümle ırkçı değil
Çünkü ırkçılığın özünde ayrımcılık ve dışlama vardır. Irkçı ideoloji, önce ırklar/ etnisiteler arasında bir hiyerarşi oluşturur (ayrımcılık)... Sonra da alt sıraya koyduklarını, sisteme dahil etmez (dışlama)...
Kemalizm böyle bir şey yapmadı ki! Tam tersine: Diğer ırk ve etnisiteleri Türk'e davet etti.
Eğer Kemalizm'i tek cümleye indirgersek... Karşımıza, "Ne mutlu Türk'üm diyene" sözü çıkar... "Ne mutlu Türk olana" demiyor Kemalizm. "Türk'üm" diyeni Türk kabul ediyor.
(Ama tabii açıkça dile getirmese de bir şartı var: "Hıristiyan veya Yahudi olmayacaksın.")

Mavi gözlü "Türk"

Peki, Kemalizm ırkçı olabilir miydi? Bence olamazdı. Çünkü maddi şartlar izin vermiyordu.
Koskoca Osmanlı'dan elde kalan, 1935 itibariyle "sadece" 16 milyonluk karışık bir nüfus yapısıydı.
Türklerden başka sürüyle etnik grup vardı: Kürtler, Çerkesler, Abazalar, Gürcüler, Boşnaklar, Arnavutlar, Pomaklar, Araplar, vd... Kemalizm, Türk ırkçılığı yaparsa, direnişle karşılaşırdı.
O dönemde, subayların Balkan, istihbaratçıların Kafkas kökenli olduğu söylenir. Böyle bir etnik yapıyla nasıl ırkçılık yapacaksınız?
Hitler, Almanya'nın birliğini, ırkı kirleten unsurları temizleyerek sağladı. Atatürk'ün çözümü ise herkesi millete dahil etmekti.
Tabii bir de şu büyük soru var: "Türk" kimdi? Türk boyları, Orta Asya'dan geldiklerinde, Anadolu ıssız değildi ki!
Hepsini geçelim: Her sözüne "Türk milleti" diye başlayan ulu önder, sarışın ve mavi gözlüydü! Böyle bir ortamda, kim kimin ırkçılığını yapacaktı?

Yok aslında farkları
Günümüze gelirsek... Bugün ırkçılık kavramı en çok Kürtçüler arasında kullanılıyor. Niye? Çünkü... Kendileri de nasyonalist oldukları için, Türkleri nasyonalizmle suçlamak anlamsız kaçıyor. (Tencere dibin kara...)
Onun yerine nasyonalizmle bağlantılı olup, bütün dünyada mahkûm edilen ırkçılığı devreye sokuyorlar.
Böylece Türklerin yaptığı ırkçılık, Kürtlerin yaptığı ise masum nasyonalizm oluyor.
Benim açımdan ise... Al CHP'li Birgül Ayman Güler'i, vur BDP'li Sırrı Sakık'a!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA