Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Metafizik bir durum yok!

Hatırlayacaksınız: Siirt'te yaşayan ve evlerinde sık sık yangın çıkan Toprak ailesinden söz etmiştim. ('Yangın Ailesi'ni Kim Söndürecek? 25 Aralık 2012)
Bazı medya organları bu haberi, "yangını cinler mi çıkarıyor" gibi ipe sapa gelmez başlıklarla sunmuşlardı.
Halbuki olayı, "nedensellik vasfı olmayan" hayali nedenlere bağlamak yerine, ciddi biçimde araştırmak gerekiyordu. Belki de ailecek yaşanan bir toplu psikoz vakasıyla karşı karşıyaydık.
İHA'nın haberine göre Siirt Üniversitesi'nden akademisyenler, "evlerinde günde ortalama yedi yangın çıkan aileyle" ilgilenmiş.
Hem yangınların ayrıntılarını konuşmuşlar, hem de eve kameralar yerleştirmişler. Sonuçta hazırlanan raporda ilginç bulgular yer alıyor. Bazısı şöyle:
Evde kimse yokken asla yangın çıkmıyor.
Yangınlar sadece aile fertleri uyanıkken çıkıyor. Kişiler uyurken herhangi bir tutuşma olayı olmuyor.
Yangınlar kameraların görüş açısının dışındaki yerlerde çıkıyor.
Babanın iddiasına göre bazı yangınlardan sonra çocukların cebinde, aileye ait olmayan çakmaklar bulunuyor.
Akademisyenler, ailenin psikolojik inceleme ve yardıma ihtiyacı olduğunu belirtmiş... (Fevkalade yerinde bir öneri.)
Ancak raporda yangınlarda "metafizik unsurların etkili olma ihtimalinin zayıf olduğu" gibi bir ibare yer alıyor ki kesinlikle gereksiz.
Bilim, metafizik unsurun varlığını kabul etmez ki zayıf da olsa ihtimal dahilinde görsün. Çünkü bizim metafizik dediğimiz şey, bilim açısından, "henüz açıklanmamış" olandır.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA