Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Aşırı terleme ve hurafeler

Haber medyada şöyle verildi: "Jeoloji mühendisi Mehmet Cem Yenişehirlioğlu, kendi deyimiyle 'beyin gücünü' kullanarak istediği zaman ellerinden su akıtabiliyor.
"Ülke TV'de Turgay Güler'in sunduğu 'Sıradışı' programına katılan Yenişehirlioğlu, çoraplarını da çıkarmak suretiyle dilediği zaman ellerinden su akıtabiliyor.
"Yenişehirlioğlu bunu canlı yayında bir kez daha yaparak hem stüdyodaki konukların, hem de ekran başındaki izleyicilerin aklını başından aldı."
Ona 'su' değil,
'ter' denir

Sevgili arkadaşlar! "Beyin gücünü kullanarak su akıttı, izleyicilerin aklını başından aldı" diye gizem katarak sunduğunuz bu olaya tıpta, "avuç içinin aşırı terlemesi" (palmar hyperhidrosis) adı veriliyor.
Kimi insanların eller, ayaklar, koltuk altları gibi vücut bölgeleri, heyecanlanmak veya koşmak gibi bildiğimiz nedenler olmadan da terliyor.
Bazısında bu terleme, Yenişehirlioğlu örneğinde olduğu gibi aşırı derecelere ulaşıyor. Sinir sisteminin fazla uyarması sonucu, normal- üstü çalışan bezlerin ürettiği ter, damlacıklar halinde akıyor.
Yani karşımızda doğaüstü bir olay değil, düpedüz bir hastalık var. (Araştırmalar her 100 kişiden 3'ünde aşırı terleme olduğunu gösteriyor...)
O halde okurlara, bir- iki basit cümleyle hastalık hakkında bilgi vermek yerine... Neden karşımızda mucizevi bir olay varmış havasını yaratıyorsunuz?
Cahili cahil bırakmak, vicdansızlık değil mi?

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA