Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

En güzel 'olağanüstü hal'

PKK'lıların Türkiye'nin dışına çıkma sürecinde ordunun tavrı ne olacak? Bu bağlamdaki soruya, Başbakan Erdoğan'ın verdiği "Yeni süreçte herhangi bir yetki gerektiği anda bizden yetkiyi alacaktır" cevabı çok önemli.
Aslında daha da önemlisi ne biliyor musunuz? Bu sözden sonra TSK'den itiraz sesi yükselmeyişi... Hani "Yeni Türkiye" diye bir terim var ya... İşte tam da bunu anlatıyor.
Çünkü vesayetin sürdüğü dönemde olsak... Anında, "Türk Silahlı Kuvvetleri yetkiyi yüce Türk milletinden alır" diye demeçler patlardı medyada. Yani Başbakanın otoritesini tanımadıklarını ilan ederlerdi.
Eski günleri niye mi hatırlattım? Şu yüzden: Artık yaygaralara kafayı fazla takmamak gerekiyor.
Mesela şu "TeCe" tartışması... Bu ve benzeri gerilimler, bir kaşık suda fırtına koparmaktan başka bir şey değil. "Havada bulut var, vay bana ördek dedin" muhabbeti.
Bu tarz yaygaralar barış sürecini tersine çeviremez. Çünkü yaygaracıların güç aldıkları asker ortalıkta yok. Zaten eğer vesayet rejimi devam etseydi; bırakın teceleri meceleri, Öcalan'ın mesajı dahi okunamazdı...

Her şey tepetaklak
Bazı arkadaşlar... "PKK çekilecek, asker görmezden gelecek; böyle hukuk mu olur" diyorlar. Evet, doğru, böyle hukuk olmaz. Hukuku geçici olarak askıya alan siyasi bir durumla karşı karşıyayız.
Barış istiyorsan; huzur, güvenlik, esenlik istiyorsan böyle yapacaksın... Çünkü "illa da hukuk isterim" demek, "Savaş sürsün" demekle aynı şey.
Bugünlerde Alman siyaset kuramcısı Carl Schmitt'i hatırlatan bir "istisna hali" ile karşı karşıyayız. Türkçede "olağanüstü hal" de diyebiliriz buna.
İtalyan siyaset felsefecisi Giorgio Agamben, Schmitt'in ortaya attığı bu kavramın izini sürmüş... Ve siyasi düzenin asıl sahibinin... Başka bir deyişle, hakiki egemenin, olağanüstü hali ilan eden güç olduğunu söylemiştir.
Şimdiye kadar Türkiye'de olağanüstü halin arkasında hep asker vardı. Bu nedenle de fevkalade korkutucu bir durumdu hukukun bir süreliğine de olsa askıya alınması... Olağanüstü hal; yargısız infaz demekti, işkence demekti.
Belki de ilk defa, Türkiye'de hukuk, hayırlı bir işin yapılabilmesi için, askıya alınıyor bugünlerde...
Ne kadar ilginç: Eski düzen tepetaklak olunca, o ürkütücü kavram da tepetaklak oldu.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA