Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Irkçılık başka magandalık başka

Bir kısmının habercilik anlayışı kışkırtıcılığa dayandığından, bir kısmı da Fenerbahçe düşmanı olduğundan şu muz meselesi dallanıp budaklandı.
Eskiden Fenerbahçe, Galatasaray'a yenildiğinde, Aziz Yıldırım ortaya bu tip bir laf atarak, yenilgiyi unutturmaya ve sarı kırmızılıları töhmet altında bırakmaya çalışırdı. Şimdi aynısını Galatasaraylılar yapıyor.
Fenerbahçelilerin buna sözle değil davranışla cevap vermesi gerekir. Bir sürü şey denenebilir. Mesela hemen aklıma gelen bir tanesi şöyle:
Taraftarları temsilen üç kişilik bir grup, yanlarına bir kangal muz alıp Fenerbahçe'nin üç siyahi oyuncusu olan Yobo, Webo ve Sow'a ikram etsin. Ve hep birlikte afiyetle yesinler.
İşte bu kadar! (Tabii bu bir şey değil. Çok daha yaratıcı fikirler bulunabilir.)

Çinliye de yaparlar
Önemli olan Avrupa'daki bazı takımlarda ve bölgelerde olduğu türden bir ırkçılığın burada bulunmadığını göstermek... Muz sallayan zihniyet, gerçekten ırkçılık olsaydı, siyahi futbolcuların kendi takımında yer almasını istemezdi.
Bizdekiler ırkçı filan değil... Sadece nezaketten ve temiz rekabet anlayışından nasibini almamış fanatikler. Karşı tarafı sinirlendirmek için ellerinden geleni yaparlar.
Çin'de köpek eti yeniyor ya... Sahaya Çinli futbolcu çıksa, adamcağız için köpek kuklası yapıp, boynuna da "Beni yiyin" yazılı tabela asarlar.
Bizim bir kısmı cahil ve çoğu puşt medya tabii bu gerçeği duymak istemiyor. "Irkçı" diye bağıracak ki birileri kulak versin, TV izlensin, gazete okunsun.

Drogba ne yapabilirdi?
Bir okurumuz soruyor: "Peki bunu Drogba nasıl algılar? Irkçılık olarak görmez mi?"
Kafası çalışıyorsa görmez. Ama... İnternette, "Bana maymun diyorsunuz ama benim maymun kardeşimin attığı iki golde de sevinçten zıpladığınızı unutuyorsunuz" dediğine göre... Avrupa'daki ırkçılık ile Türkiye'deki magandalık arasındaki farkı anlayabildiğini sanmıyorum. Yakında öğrenir.
Halbuki Drogba şöyle bir hareket yapsaydı... Baktı ki herif kendisine muz gösteriyor... Hemen Webo'nun veya Sow'un koluna girip muzcu adama el sallasaydı... Ne şahane olurdu değil mi? (Ya da mesela Webo'ya, "Bak adam sana muz gösteriyor" deseydi!)

Malezya tartışması gibi
Türkiye'de, Avrupa'dakine, ABD'dekine benzer bir ırkçı geçmiş olmadığı için ırkçılığın ne olduğu, nasıl işlediği bilinmiyor.
Bizde, entelektüel zevat dahil, çoğunluk, yüzeysel benzerliklere bakarak akıl yürütüyor. Avrupalı ırkçı siyahi futbolcuya muz sallıyor, burada da birisi benzeri hareketi yapınca: İçimizdeki ırkçılık keşfedilmiş oluyor.
Bu olay bize, gerçeğin, görünenden ibaret olmadığını bir kez daha anlatıyor. Görüntüdeki benzerliklere bakarak iki olayın aynı nitelikte olduğunu düşünmemek gerekiyor.
Benzeri bir ahmaklık "Türkiye, Malezya mı oluyor" tartışmasında karşımıza çıkmıştı.
Tarihi, kültürü, toplumsal ve siyasi yapısı birbirine hiç benzemeyen iki ülke arasında kıyaslama yapılabilir mi?
Türkiye Küçük Amerika olmadığı gibi, İran da olmadı, Malezya da...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA