Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Suriye sorunu: Belirsizlik sürüyor

Başbakan Erdoğan'ın, ABD Başkanı Obama ile görüşmesi, dünkü gazetelerin çoğuna, benzeri başlıklarla yansıdı. İşte bunlardan birkaçı:
"Esed'i bitiren zirve... Esad mutabakatı... Esad'ın gitmesi şart... Esad'sız Suriye... Esad bitecek... Esad'sız Suriye için uzlaştılar... Yeni Suriye'de Esad'a yer yok... Esed yönetimi gitmeli..."
Bence tuhaf bir durumdu bu... Çünkü Suriye Devlet Başkanı Esad'ın iktidardan gitmesi konusunda epeydir bir mutabakat var zaten.
Biliyorsunuz Rusya ilk başta Esad'ın gitmesine karşıydı. Var gücüyle onu destekliyordu.
Ancak savaş sürdükçe Rusya'nın da tavrı değişti... Esad iktidarının dikiş tutmayacağını o da kabul etti.

Liderler niye buluşur?
Manşetler, sanki Başkan Obama, Esad'ın gitmesini istemiyormuş da... Başbakan Erdoğan ile görüşünce ikna olmuş gibi bir izlenim veriyor.
Not: Aslında bu zirvelerde uzlaşma veya çatışma yönünde bir fikir değişikliği olamaz... Liderlerin alt kadroları (dışişleri, askeriye, istihbarat) zaten hemen her şeyi önceden hazır ederler. Liderler sadece son noktayı koymak ve dünyaya mesaj vermek üzere bir araya gelir.
Ne diyorduk? Evet, Türkiye, ABD, diğer birçok Batı ülkesi ve Rusya zaten aynı fikirde: Esad gitmeli...
Peki, sorun ne? Nasıl oluyor da Esad hâlâ umutlanmaya ve dolayısıyla savaşmaya devam edebiliyor?
Çünkü ülkelerin şu soruya verdiği cevaplarda bir uzlaşma yok: "Suriye, Esad'dan sonra nasıl bir ülke olacak?"

Herkes menfaatini düşünüyor
Örneğin... Her ülke gibi, Rusya da kendi menfaatini düşünerek soruyor: "Benim Tartus üssüm devam edecek mi?"
Türkiye de çok duyarlı: Esad gidecek ama Baas'ın azınlık iktidarı devam edecek mi? Etmeyecekse, ülkeyi kim, nasıl yönetecek?
Ya Suriye Kürtleri ne olacak? Irak'taki gibi özerk bölge mi kuracaklar; yoksa 'Irak Kürdistanı'na mı bağlanacaklar?
Esad ile savaşı bir mezhep mücadelesi olarak gören kimi Sünni gruplar (ki aralarında El Kaideciler de var) Suriye'ye doluştu.
Batı'nın çekindiği bu militanlar, savaş bittiğinde "hadi sağlıcakla kalın" demeyecek elbette; iktidardan pay isteyecek... Onların katıldığı bir hükümet, haliyle ABD düşmanı olacak... Bunu engellemek isteyen ABD işi ağırdan alıyor.
Ayrıca uluslararası bir konferansın toplanması için ABD ve Rusya mayıs başında anlaştı. Hazirandaki konferansta hem Esad temsil edilecek, hem de Suriye muhalefeti. (Yani kanlı maç biraz daha uzadı.)

Savaş devam edecek
Velhasıl gazetelerin o manşetleri, malumu ilam etmekten başka bir şey yapmıyordu.
Halbuki asıl önemli olan, ABD ile Türkiye'nin, "Esad sonrası Suriye" konusunda sahip oldukları ortak tasavvurdu.
Çok azdı ama bu yönde başlıklar da vardı: Mesela bizim gazete "Esad gitsin ama kurumlar kalsın" demişti. Yani Ankara'daki, Suriye'nin bütünlüğünü koruma arzusunun altı çizilmişti.
Özetin özeti: Suriye'deki belirsizlik bitmedi. Küresel aktörler henüz mutabakata varabilmiş değil. Yani iç savaş bir süre daha devam edecek. İnşallah yeni Reyhanlılar gelmez başımıza.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA