Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Replikacı zihniyet

Önce döndürülen haberi okuyalım: "Komünistlerin dinamitlediği Berlin Prusya Sarayı yeniden inşa ediliyor..."
Satır arasında, "Batılı yapıyor, biz niye yapmayalım" denmekte.
Olay şu: Berlin'de Almanların 'Stadtschloss' dedikleri, 18'inci yüzyıldan kalma bir saray var. Bu saray İkinci Dünya Savaşı bombardımanlarında harap oluyor.
Sovyetler Birliği güdümünde Demokratik Alman Cumhuriyeti (GDR) kurulunca, yeni devlet, sarayı yıkıp Cumhuriyet Sarayı adıyla Danıştay yapıyor.
Batı Almanlar bunu protesto ediyor.
Almanyalar birleşince sarayın replikasının yapılması gündeme geliyor. Büyük bir tartışma patlıyor. Kimi "Yapılsın" diyor, kimi gereksiz buluyor.
Gördüğünüz gibi bu olayın pek az kısmı bizimkine benziyor. Ordunun terk ettiği, içinde futbol maçları oynanan...
Osmanlı kültürüne yabancı, tuhaf bir mimarisi olan kışla bir kere yıkılmış. (Keşke yıkılmasıydı!) Kimse "Yeniden yapılsın" dememiş. Onca yıl sonra kalkıp "Ecdadımız!" söylemi çekmenin ne gereği var?
Not: Büyükşehir Belediyesi, Gezi'ye ağaç dikiyor. Çok yanlış! İsraf! Çünkü parkın kalmasına karar verilirse... Gezi'nin önce Taksim Meydanı ile aynı hizaya getirilmesi gerekiyor. Ağaçlar ondan sonra dikilebilir.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA