Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

"Babamızı kaybettik"

Atatürk öldüğünde ardından sayısız söz söylendi, kelime yazıldı. CHP Fatih Halkevi bunlardan bir kısmını "O'nun İçin Yazılanlar ve Söylenenler" başlığıyla 1939'da kitaplaştırmış. Aynı olaya bin bir farklı yaklaşım. İşte cımbızladıklarım...
Cumhurbaşkanı İsmet İnönü: Devletimizin banisi ve milletimizin fedakar, sadık hadimi,/ İnsanlık idealinin aşık ve mümtaz siması,/ Eşsiz kahraman Atatürk!/ Vatan sana minnettardır.
Başbakan Celal Bayar: Atatürk,/ Seni sevmek, tebcil etmek her Türk vatanseverinin milli ödevi ve namus borcudur.
Akşam gazetesi: Kemalizm'i kalbinde ebediyen yaşatacak olan Türk milleti var olsun.
Halid Fahri Ozansoy: Onun portresi gözbebeklerimize nakşolundu. Yarın çocuklarımız bu portreyi, bu hayali, onun resimlerinden evvel, daha beşikte iken masum yüzlerine eğilen analarının gözleri içinde görecekler.
Ercümend Ekrem Talu: Hiçbir devir onun devri kadar muhiti nura boğmamıştır. Tarihin hiçbir safhası onun kadar bir dahi, bir kumandan, bir kurtarıcı ve bir yaratıcı kaydetmemiştir.
Abidin Daver: O, inkılap tarihine, "Türkiye'de ve Şarkta geceyi gündüz, cehli ilim, geriliği yenilik, maziyi istikbal yapan emsalsiz müceddid, eşsiz inkılapçı" diye geçecektir.
Cumhuriyet Çocuğu dergisi: Babamızı kaybettik.
Mahmut Yesari: Göz açtırmayan düşman ateşlerine "kırpılmadan bakan gözler" kapandı./ Hayır! Buna inanamıyorum!"
Naci Sadullah: Atatürk otoriter bir şefti. Fakat bazı şefler gibi hür bir milleti esarete sürüklememiş, esir bir milleti hürriyete kavuşturmuştu.
Sabiha Sertel: 15-16 yaşında birkaç genç, gözleri ağlamaktan şişmiş, hıçkırıklar içerisinde benden bir ricaya geldiler: "Atatürk'ü gömeceklermiş. Biz buna razı değiliz. O'nu gömmesinler. O toprağın altına girecek ölü değildir. O'nu tahnit etsinler. (...) Her istediğimiz zaman gidip O'nu görelim, mezarının etrafında dönelim."
Muhiddin Birgen: Anadolu hareketinin ilk zamanlarında siyasi hırslarıyla maruf olan bir hanımla konuştuğu sıralarda ona şu sözleri söylemiş: "Hanımefendi, sizin çok güzel gözleriniz var; ben de güzel gözleri çok severim. Buna rağmen söyleyeyim: Eğer siz, gözlerinizin kuvvetine güvenerek siyasi bir rol oynamak isterseniz, haber vereyim ki muvaffak olamazsınız. Çünkü ben siyaseti güzel gözlü hanımefendilerden çok daha fazla severim!"
Çocuk Sesi dergisi: İçimiz yanıyor./ Atatürk'ümüzü kaybettik./ Kalbimiz parçalanıyor./ Beş gündür Ata'sız kaldık./ Ata'dan öksüz kaldık.
Hamdi Varoğlu: "Atatürk öldü oğlum" dedi. Küçük Turgut babasının yüzüne hayret ve biraz da merhamet dolu nazarlarla baktı. Sonra onu omzundan çekerek, (...) kulağına eğildi: "Ağlama baba" dedi. "Herkes bize bakıyor. İşitirlerse amma gülerler. Atatürk hiç ölür mü babacığım?"

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA