Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Vietnam'dan Gazze'ye topyekûn katliam

Faik Türün'ü bilir misiniz? Yaşı elliyi aşmayanlar veya yakın tarihe meraklı olmayanlar bilmez. Gelin size ayrıntıya girmeden biraz ondan söz edeyim...
Silahlı Kuvvetler, 12 Mart 1971 günü, Süleyman Demirel Hükümeti'ne muhtıra vererek istifa etmesine yol açmıştı. O sırada Org. Faik Türün, Birinci Ordu Komutanı ve İstanbul Sıkıyönetim Komutanı idi...
Org. Türün sokağa çıkma yasağı ilan ederek, kentteki bütün evleri aratmış, solcu olma ihtimali bulunan herkesi gözaltına aldırıp, Selimiye Kışlası'na tıkmıştı. Ayrıca MİT'in Ziverbey'deki köşkü işkence merkezi haline getirilmişti.
Faik Türün'ün birçok kararı ve uygulaması, hukuka ve dönemin yasalarına aykırıydı. O ise yöntemini şöyle açıklıyordu: "Balıkları tek tek avlamak yerine, suyu boşalttık..."
Amerikalıların, Vietnam Savaşı'nda uyguladığı bir yöntemdi bu... Saklanan düşmanı avlamak için uğraşmıyor, ormanı veya köyü toptan yakıyorlardı.
Devletin sistemine giren bilgi, asla silinmez. Faik Türün'ün yöntemi daha sonraları da kullanıldı. Nerede? Evet, bildiniz: Güneydoğu'da...
PKK militanlarının yardım aldığını veya saklandığını saptadıklarında bazı subaylar suyu boşatmayı seçtiler: Köylüleri evlerinden atıp, köyü ateşe verdiler.
"Köy yakmak" daha sonra Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde Türkiye'nin epey başını ağrıttı. Defalarca mahkûm olan Ankara, yüz binlerce euro ödedi. (Ama kimin umurunda? Nasıl olsa ödenen ceza, suçu işleyenin maaşından değil, halkın vergisinden kesildi.)
Velhasıl balıkları tek tek avlamak yerine suyu boşaltmak, Türkiye'de de gayet iyi bilinen ve uygulanan bir yöntem.
Peki, bunu Amerikalılar ve Türkler bilir de, İsrailliler bilmez mi? Alasını bilir. Bugün Gazze'deki vahşet, tam da bu yöntemin sonucu...

Kaç gerilla öldü?
Çok basit bir soru: Gazze'deki ölü sayısının bin dört yüzü geçtiği biliniyor... Peki, ölenlerin kaçı Hamas militanı?
"Tamamı" olamaz. Çünkü İsrail bombardımanı, kumsalda oynayan çocuklar, hastanede yatan yaşlılar gibi militanlıkla hiç alakası olmayan insanları da öldürdü.
O halde tekrar soralım: İsrail'in Gazze'de yürüttüğü ve "Koruma Eşiği" adını verdiği operasyonda, kaç Hamas gerillası öldürüldü? Bilmiyoruz. Büyük ihtimalle Hamas yönetimi de bilmiyordur.
Çünkü Hamas gerillaları, ismini duymaktan hiç hoşlanmayacakları bir kişinin, komünist lider Mao'nun, "Devrimci, halkın arasında sudaki balık gibi olmalıdır" düsturunu uyguluyor.
İsrail de buna karşı en vahşi yöntemi seçerek, suyu boşaltıyor... "Vay sen misin Hamas'a destek veren" diyerek yakıp yıkıyor, çoluk çocuk demeden öldürüyor.
İşin en kötü yanı ne biliyor musunuz? İsrail devletinin operasyonları, şimdiye kadar İsrail halkından da ciddi eleştiriler alıyordu.
İsrail'in demokratları, barışseverleri, sorunların savaşla değil siyasetle çözülmesinden yana olan İsraillilerin sesi gayet gür çıkabiliyordu.
Ama artık o da kalmadı. Netanyahu Hükümeti, halkın ezici çoğunluğunu arkasına almış durumda. Vicdanlı İsraillilerin bile sempatisini kaybetmesi, Hamas'ın ciddi hatalar yaptığını göstermiyor mu?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA