Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ENGİN ARDIÇ

"Ali de Souza" sakaleti

Emre Aköz yazdı ama biz de üstüne gideceğiz...
Alex de Souza'nın Türk vatandaşlığına geçmesi gündemdeymiş.
Fenerbahçe'ye ve de Türk futboluna yıllardır hizmet ediyor, bir de vatandaşlık gerekmez, burada "devşirme" yönteminin bize kazandıracağı yeni bir şey yok. Elvan Abeylegesse adıyla son dakikada Türk edilen koşucu Hewan değil sözkonusu kişi. Ama madem istiyor, buyursun gelsin tabii, memnun oluruz...
Fakat bu kendisine "yeni bir isim arama" çabası da nereden çıkıyor?
"Ali" ismi uygun görülüyormuş...
Niçin? Vatandaşlığa geçince dinini de mi değiştirecek?
Her gayrımüslim Türk vatandaşının ille isminin değiştirilmesi, Kemalizm diktasının en koyu yıllarında bile görülmemiştir. ("Vatandaş Türkçe konuş" şeklinde baskı yapmakla yetinirlerdi, isim değiştirmeye zorlamadılar.) Bunu Musevi vatandaşlar kendiliklerinden yapıyorlar, örneğin İzi oluyor İzzet, İzak oluyor İshak, Jak oluyor Yakup, o da hepsi değil...
"Baskı görmemek" amacıyla, istiskalden, horlanmaktan, küçümsenmekten, alay edilmekten bıktıkları için, ve de tamamen kendi istekleriyle...
Bu bile yeterince utanç vericidir biz Müslüman Türkler için.
Bazı Ermeni vatandaşlar da düpedüz "öldürülmekten bıktıkları" için herhalde! Parsak Tuğlacıyan'ı Pars Tuğlacı olmaya zorlayan endişe...
Ama şu "futbolcuya isim aramak" gayretkeşliğini, faşizmle değil de alaturkalıkla mı açıklayalım?
Marcio Nobre'yi Mert Nobre, Marco Aurelio'yu Mehmet Aurelio yapmak, hangi akla hizmettir?
Kim kime şirin görünmeye çalışıyor, futbolcu çocuklar mı Türk halkına, yoksa çapsız kulüp yöneticileri mi spor medyasına?
"Halk daha kolay anlasın, daha kolay telaffuz edebilsin" diyecektir şimdi birileri.
Yok yahu? Yıllardır "Alex, Alex" diye inleyen Fenerbahçe seyircisi, Alex vatandaşlık değiştirdiği gün "aaa, bu esmer çocuk da kim, yeni mi geldi" diye soracak kadar geri midir, yoksa birdenbire dili mi dönmez olacaktır Alex ismine?

"İslamiyet'i kabul etsin" diyenler de çıkabilir.
Bütünüyle kendi inancına, kendi vicdanına kalmış bir meseledir, hiçkimse karışamaz.
Müslüman olacaksa, eh o zaman Ali ismi de gündeme gelebilir, Veli ismi de. Ya da Ahmet, ya da Mehmet, bunun sonu yoktur. (Kirveliğini kim yapacak, Aziz Yıldırım mı?) Fakat o zaman da "Ali de Souza" ismi "sakil" kalacaktır.
İsterseniz "Ali Soysal" yapın, alt tabaka kolay anlasın.
Fakat kendisine "sambacı" da diyemeyeceksiniz artık, "kolbastıcı" dersiniz olur biter.
Kimisi de "Mustafa Kemal" ismini önermiş Alex'e... Niçin, bir Alex daha var da kafa mı karıştırıyor? Bak oğlum, senin de ismin Alex, benim de ismim Alex, bu böyle gitmez... (Manastır Asker İdadisi'nin matematik hocasının ismiyle öğrencisinin ismi niçin aynı olamazmış, bunda ne gibi bir sakınca varmış, ikisinin de adı Mustafa olunca niçin birbirleriyle karıştırılırlarmış, bunu da bugüne kadar anlayabilmiş değilim! Kalın kafalı olduğum için herhalde.) İsterseniz "Alex Kemal" yapın, iyice gülünç olsun. "Coritibalı Alex Paşa" yapın, modaya uysun. "Alex Kaptan" da yapabilirsiniz, eşi de Daiane olmaktan çıkar, Caroline olur, halk anlar. (Cemile olsun, sırtımızda taşıyalım.) Bir de liberal devrim oluyor diye seviniyoruz ha? Kendimizi kandırıyoruz.
Gelin, ruhlarımızın içini temizleyelim. Faşizm tortularından arındıralım.
Hıristiyan futbolculara Müslüman Türk ismi arama saçmalığını da, bazı gazetelerin bazı spor servislerinin gecekondu kökenli alt tabakasına bırakalım.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA