Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ENGİN ARDIÇ

Podas okus Ahilleus epi anaks androon Agamemnon

Eski Yunanca üzerine bir laf efendim, hayır, Homeros söylememiş, cümleyi kendim kurdum: "Ayağıtez Ahilleus, erlerin başbuğu Agamemnon'a karşı" demek.
"Troya" filmini seyretmiş olanlar isterlerse "Brad Pitt, rol icabı Brian Cox'a karşı" diye de okusunlar.
Şeytan ile yazar azapta gerektir.
Yazar milletine boş vakit verirsen gider en olmayacak "hobiler" geliştirir. Bendeniz de manyak olduğum için son zamanlarda bir yandan "eski Yunanca" çalışıyor, bir yandan "yeni Yunancamı" ilerletmeye bakıyorum. Eskisi o kadar zor ki, yenisi onun yanında leblebi çekirdek kalıyor.
Azra Erhat merhume hayatta olsaydı gözleri yaşarırdı. "Herkes Yunanca öğrense memleket kurtulur" yaklaşımı içindeydi. Ama Yunanca bilenler oylarını CHP'ye vereceklerdi tabii...
Merhumenin ruhunu hoşnut edecek bir kulp buldum, çünkü CHP kurultaylar dizisi yaklaşıyor! İki yiğit çıkacak meydane, ikisi de birbirinden merdane... Birisi Kılıçdaroğlu, ötekisi Baykal.
Ya da birisi yılmaz savaşçı Ahilleus, öteki parti genel başkanı Agamemnon. (Bu durumda Önder Sav da yaşlı Pilos kralı Nestor oluyor.) Bol bol kavga edecekler, destan yazılacak. İsterseniz "kör şair" de amigo basın olsun.
Örnekleri niçin eski Yunan'dan verdim?
CHP'ye yakışır da ondan.
Ne yani, Atatürk'ü Hektor'a benzetmekten zevk alan "Halkevi çocukları" bundan hoşlanmayacaklar mı? Otuzlu yıllara dönelim diyordunuz, alın işte, havasını koklayın.
Bendeniz bu eski Yunanlı cengaverlere oldum olası çok gülerim, bedenin üst kısmında zırh, miğfer, kılıç kalkan tam teçhizat, belden aşağısı şallak mallak, üstelik ayakları da çıplak.
Sıcaktan herhalde, bu benzetmenin siyasi bir yanı yok.
Lafı tadında bırakayım, meraklısına Ahilleus'un Agamemnon için sarfettiği kelimelerle İlyada destanından örnekler vereyim: "Künopa! Mega anaides! Oinobares! Kradien elafoio! Kerdalofron!"
Tercüme etmeyeceğim. Fakat Edebiyat Fakültesi'nin Eski Yunan Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden yükselen kahkahaları duyar gibiyim.
Haa, bir de "demoboros" demiş Ahilleus, Agamemnon'a.
Bunu tercüme edeceğim: "Halkını yiyen" demek.

El Clasico
Bu gırgır fazla "entel" kaçtı, farkındayım. Öyleyse "halkın anlayacağı" şekilde de söyleyelim: Yeni bir El Clasico dizisi daha yaklaşıyor sayın seyirciler, pardon, okuyucular... Maçların ilk ayağı 26 Şubat'ta oynanacak, ikinci maç 1 Mart'tan 27 Şubat'a çekildi... İki gün üst üste zorlu maçlar yapacak bu güzide takımlarımızdan birinin yaş ortalamasının çok yüksek olması, teknik direktörleri Önder Sav'ı kara kara düşündürüyor...
Kusura bakmayın, CHP kurultaylarının bundan fazla ciddiye alınacak yanı yoktur.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA