Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ENGİN ARDIÇ

İçinde dersane ya da Ahmet Kaya geçmeyen yazı

Değerli gazeteci Taha Akyol bir süredir sorup duruyor: "Türkiye niye AKP iktidarında gittikçe gerginleşiyor?"
"Sizinkiler" geriyorlar da ondan, Taha Bey.
Bu gerginliği titizlikle sürdürdüler.
On bir yıl öncesinden başladılar. AKP bir seçim daha kazanınca arttırdılar, bir seçim daha kazanınca daha da arttırdılar. Bir daha kazanınca bakalım nereye vardıracaklar?
Taktik de basit: Ver gerilimi, sonra suçu başbakanın üstüne at.
Daha seçimin ertesi günü hemen "şaibe" aramaya başla, bu tutmayınca hemen "erken seçim beklentisi" yaratmaya çalış. Gerilimi diri tut, taze tut.
Başbakanın attığı her adımı hemen kendine yont ve dön dolaş onu suçla. "Bunların gizli gündemi var" iddiası kışkırtıcı niteliğini sürdürüyor.
Sizinkiler seçimi kazanamayınca "hiç olmazsa Çankaya'yı halka kaptırmamak için" çok mücadele ettiler Taha Bey... Yüksek yargının bürokrat hegemonyasını korumak için de çok uğraştılar, darbecileri aklamak için de...
Kavganın "kıyasıya" verilmesinde sizinkilerin hırçın tutumunun payı büyüktür. Onlar hırçınlaştıkça başbakan da sinirleniyor. Klasik "İnönü taktiği", bunu Sakarya muharebesinde Prens Andreas'a da uygulamıştı, sonra Menderes'e de.
Fakat eski formüller eski sonuçları vermiyorlar. Ordu olup bitene hiç karışmıyor.
Böyle olunca da, Taksim'deki Kemalist ayaklanma yeni bir 28 Nisan'a çevirilemiyor... Çünkü arkasından bir 27 Mayıs çıkmıyor.
Zarar yok, başbakanın attığı her adımı dikkatle izleyin, nasıl olsa gediğini bulursunuz. Baksanıza, sizin "cenahta" ne kadar zibidi varsa birdenbire hem Fethullahçı hem de Ahmet Kaya hayranı kesiliverdi! (Hani bu yazıda bunlar geçmeyecekti yahu...)
İktidar partisini bölmek için de sineklerden yağ çıkar...
Olmayacak adamlardan kahraman yarat, sonra onu alaşağı edip yerine yenisini pazarlamak için tezgâhlar kur...
İşin ticari yanını da unutmayalım Taha Bey: Bu gerilim olmazsa, bu gazı emekli memurlara vermezlerse mallarını nasıl satacaklar?
Durup durup sorun yaratmazlarsa, üniversite hocaları Baltalimanı Sosyal Tesisleri'nde konuşacak ne bulacaklar? Hep birbirlerini mi çekiştirecekler, başbakanı çekiştirmek daha cazip.
Fakat gerginliği sürdürüp bir de arttırma politikası umulduğu gibi CHP'ye yarar sağlamıyor Taha Bey.
Beş yıl süreyle Adnan Menderes'e yapmadıklarını bırakmamışlar, onu yanlıştan yanlışa itmişlerdi. Dört metresi olan, meşru ya da gayrımeşru birçok çocuk sahibi kıranta ve hovarda adamın "kırık" olduğunu ima edip onu sinirden ağlatacak kadar!
Sonra ne oldu? CHP tek başına iktidara gelebildi mi?
İnönü darbeden sonra yarım yamalak bir "zoraki koalisyonun" başına geçti ve dört yıl da işleri üstünkörü idare etti. Yönetmedi, vaziyeti idare etti. Seçime kalmadan bir "Amerikan darbesiyle" de gitti (seçimden altı ay önce onu Başkan Johnson devirdi!)
O zaman tutmadı da gerginlik politikası, şimdi mi tutacak?
Çuvaldız sizin arkadaşlara, sonra iğne karşı tarafa Taha Bey...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA