Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAVAŞ AY

Kim kör, kim bakar kör?..

Ceyda Evrim Çam. İTÜ Lise Devlet Konservatuvarı sınavlarını kazandığı halde görme engelinden dolayı kaydını yaptıramayan bir genç kız. Anlattıkları dehşet verici. Şikâyetçi olduğu kişilerin başında da hepimizin çok sevip, sayıp, takdir ettiği ünlü ve önemli bir eski sanatçı da var. Gelin onun ağzından dinleyelim öyküyü. Sorularımızı sonra soralım.
"Savaş ağabeycim. İlk görüşmem nisan ayında İTÜ lise konservatuvar bölüm başkanıyla oldu. Kendisine görme engelli olduğumu belirttik. Konservatuvar sınavına girmemin bir sorun teşkil edip etmediğini sordum. Bize; "kesinlikle bir sorun olmayacağını, eğer sınavda başarılı olursam konservatuvar eğitimi alabileceğimi" söyledi.

Peki sonra ne oldu?

Biz de bu sözlere güvenerek konservatuvar sınavı giriş formunu doldurup başvurumuzu yaptık. 21 Ağustos'ta ilk eleme sınavına girip kazandım. 20 öğretmen gözetiminde
31 Ağustos'ta kesin kabul sınavına girdim; sonuçlar 7 Eylül'de açıklandı; bu sınavı kazanan 40 kişi içinde ben de bağlama bölümünü kazandım (aday no:45). Kayıt için gereken belgeler arasında sağlık kurulu raporu da vardı. Bütün belgeleri hazırlayıp 10 Eylül Cuma günü kaydolmaya gittim. Sağlık kurulu raporumun karar kısmında,
"bir üst sağlık kurumuna sevki uygundur" yazıyordu.

"Can" cümleden aziz lakin!..

Raporum bu gerekçeyle konservatuvar lise okul müdürü Can Etili tarafından kabul edilmedi. Ben de tam teşekküllü bir sağlık kuruluşundan sağlık raporu alacağımı belirttim. Fakat bu raporu alsak bile görme engelimden dolayı kaydımın kesinlikle yapılmayacağını söyledi. Okulda altyapı sorunu olduğunu ve hiçbir öğretmenin kabartma yazı bilmediği ve bunun gibi birkaç sebepten dolayı bana yardımcı olamayacaklarını söyledi. Raporumuzun karar kısmında, "eğitimine mani hiçbir engel yoktur" yazılması gerektiğini ve görme engelimin eğitimime mani olacağını söyledi.

N'ayır n'olamaz mı?..

Raporumuzda bu karar yazılı olsa bile kesinlikle okula alamayacaklarını belirtti. Biz de bu üniversiteden 4 görme engelli öğrencinin daha önce mezun olduğunu ve şu anda Mimar Sinan Üniversitesi Konservatuvarı'nda okuyan görme engelli öğrenciler olduğunu belirttik. Fakat hiçbir şekilde bana yardımcı olmadılar, sınavı kazandığım halde kayıt yaptıramadım.

Şansımı da kaybettim!..

Bu konservatuvar sınavlarını kazandığım için ve bana kayıt gününe kadar hiçbir engel çıkarmadıkları için diğer okullara da kayıt yaptıramadım.
Okulların kayıt dönemi bittiği için başka okullara kayıt yaptırma şansım da kalmadı. Hatta Avni
Akyol Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi
'ni de kazandığım halde İTÜ Devlet Lise Konservatuarı'na kayıt yaptıracağıma güvenerek Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi'ne kaydımı yaptırmadım.
Böylece bu hakkım da İTÜ tarafından engellenmiş oldu..."
Nasıl? Şaşırtıcı, sarsıcı, "Can" sıkıcı değil mi? Bu kızımızın anlattıklarına yanıtınız ne acaba sayın hocam? Evet Sayın Can Etili hocam size soruyor ve yanıt bekliyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA