Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAVAŞ AY

Tarih öğretmenlerinden mankenlere teşekkür

SABAH'ın Cumartesi ekine yaptığım "Anlat Savaş Abi'ne" sayfasına tarih öğretmenlerinden teşekkür geldi şaşırdım. Bakın bir tanesini sunayım; "Savaş Bey istemeden de olsa biz tarih öğretmenlerine büyük hayrınız dokundu. Yıllar yılı ezberciliğe dayalı bir sistemimiz olduğunu, tarihin yüzü asık cümlelerle ve yuvarlak laflarla genç dimağlara sokulamayacağını söyledik durduk.
En iyi öğrencilerimiz bile bir süre sonra her şeyi unutuyor ya da birbirine karıştırıyor. Alpaslan atının kuyruğunu bağlayıp Malazgirt Savaşı'na çıkıyor, bir başka zaman 'Almanlar yenildi diye biz de yenik sayılıyoruz, Atatürk Pembe boyalı evde doğup, tarlada karga kovalıyor...'

Sevsinler böyle tarihi
Yani savaşların, devrimlerin, mücadelelerin tarihe yön veren olayların siyasal, sosyal, ekonomik hiçbir nedeni, temel yokmuş, bütün olan bitenler bir masalın parçalarıymış gibi anlatılıyor. Yüce kurtarıcımız Mustafa Kemal Atatürk'ün gerçek mücadelesi hep geri planda bırakılıp tali detaylar öne çıkarılıyor. Tarihi gerçek anlamıyla algılayamayan kuşaklar güne ve geleceğe dönük bir inisiyatif geliştiremiyor.

Anlat Hüsamettin Abi'ne!..

Çocuklar şimdi sizin yazılarınızı okuyup birbirine gösterip şakalaşıyor bir yandan da doğrularını öğreniyorlar. Bazıları da kendi aralarında yarışmalar düzenleyip 'Anlat Mehmet Abine', 'Anlat Şebnem Ablana' adı altında soru-cevap oyunu oynuyorlar. Arada bir okullarımıza konuk olup derslere girerseniz çok seviniriz. Bu arada başta manken hanım kızlarımız olmak üzere söyleşilerinize konuk olan isimlere de teşekkür ederiz.
Bir anlamda 'geçmiş zaman podyumuna çıkıp, tarihi tanıtma defilesi' yapar gibi oluyorlar. Az hayırlı iş mi bu? Sevgiyle, dostlukla kalın. Selma Demircan. 14 yıllık tarih öğretmeni..."

Allah Allaaah!..

"Ohoh ki ohh! Böyle bir faydam dokunduysa ne mutlu bana" diyerekten geziniyordum ki aklıma bugün Cumartesi eki günü olduğu geldi. Oradaki konuğum Esra Eron'la da gayet derinlemesine bir söyleşim var. Ve okursanız göreceğiniz gibi Esra kız tarihe meraklı bir kız. Zaten "okuduğu üniversitede en yüksek notu tarihten alıyormuş" Esra. Bir ara "okulu bitirince gazetecilik de yapabileceğini" söyledi. Hemen durumu anlatabilecek bir fotoğraf kompozisyonu gerçekleştirdim. Ancak sayfada yer darlığı çekince buraya taşıdım o kompozisyonu...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA