Türkiye'nin en iyi haber sitesi
PROF. DR. AYKAN CANBERK

Bitkisel ilaçlar kısırlık yapabilir

Gece sık sık uyanıyorum. Doktorum depresyondan kaynaklandığını söyledi. Bitkisel içerikli St. Johns Wort kullanabilir miyim? H.L./İstanbul

İlacın içeriğinde bulunan ve kehribar olarak bilinen amber; yüzyıllardır sıkıntı, huzursuzluk gibi şikayetlerin giderilmesinde kullanılan bitkisel bir üründür. Yapılan çalışmalar bu bitkinin etkilerini kanıtlamamış olsa da bazı hekimler; anksiyolitik ve depresyon giderici olarak önermektedir.

KANAMA YAPABİLİR
Bazı araştırmacılar; bitkisel antidepresan olarak tanınan bu ürünün spremler üzerinde toksik etki yaparak kısırlığa neden olabileceğini ileri sürüyor. Ayrıca aspirin gibi pıhtılaşmayı engelleyen bu ilaç; kanamaya neden olabilir. Cildin güneş ışığına karşı hassasiyetini artıran ilaç; ağızda kuruma, ishal, baş dönmesi, bulantı, kusma, vücutta ödem, su ve tuz tutulması ve tiroid fonksiyonlarında azalmaya (hipotiroidi) neden olabilir. Diyabetik hastalarda hipoglisemi riski artar. Bazı tansiyon düşürücü ilaçların da etkisini azaltır.

Ginseng, viagra etkisi yapar mı?

60 yaşındayım. 15 yıldır hipertansiyon ve diyabet hastasıyım. Üç yıldır impotans (iktidarsızlık) sorunum var. Ginseng alabilir miyim? Ş.U./Ankara

Bazı araştırmalar, ginseng bitkisinin, kalbi kamçılayarak geçici bir performans artışı sağlayabildiğini gösteriyor. Ancak ginsengin cinsel gücü artırdığını gösteren bir kanıt yok. Araştırmalar; ginsengin kan basıncını yükselterek, hipertansiyon kontrolünü bozduğunu, kan şekerini düşürerek ciddi hipoglisemilere yol açabildiği gösteriyor. Ayrıca ginseng, kanın pıhtılaşmasını bozarak kanama riskini artırabilir. Bu nedenle doktora danışmadan bilinçsiz bir şekilde bitkisel ürün kullanılmaması önerilir.

Gripte antibiyotik işe yaramaz

Öksürüğüm var. Kullandığım antibiyotikler artık işe yaramıyor. Ne yapmalıyım? S.İ./Malatya

Son yıllarda bu gibi şikayetlere çok sık rastlanıyor. Çünkü bilinçsizce kullanılan antibiyotikler, bakterilerin dirençlerinin artmasına neden oluyor. Bu da hastalığın tedavisini güçleştiriyor. Bu nedenle gerekmedikçe, yani balgam ve boğaz kültürü ile antibiyogram testi yapılmadan antibiyotik kullanmamak gerekiyor. Ayrıca antibiyotik kullanacaksanız mutlaka hekimden tavsiye almalısınız. Özellikle grip veya soğuk algınlığı gibi şikayetlerde antibiyotik kullanma alışkanlığından vezgeçmek gerekir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA