Türkiye'nin en iyi haber sitesi
PROF. DR. AYKAN CANBERK

Balık yağı kemikleri korumaz

55 yaşındayım ve menopoza girdim. Kemik erimesi şikayetim var. Balık yağının kemik erimesine iyi geldiğini duydum; doğru mu? P.S./Yozgat

Balık yağında fazla miktarda çoklu doymamış Omega 3 yağ asitleri bulunuyor. Bu yağlar; vücutta bulunan hücrelerin zarlarının sağlamlaşmasında, korunmasında ve dayanıklı hale gelmesinde önemli rol oynuyor.

KALBİ KORUYOR
Yapılan araştırmalar; balık yağının, kemik erimesine bir etkisi olduğunu göstermiyor. Ancak balık yağı; kas yapısının yanı sıra kalp, karaciğer ve böbrek gibi dokularda hücre zarının sağlamlığını artırarak fonksiyonlarının iyileşmesinde katkıda bulunuyor. Birçok bilimsel çalışma; balık yağının, kanın pıhtılaşmasını bozduğunu gösteriyor. Bu da balık yağının kalp-damar hastalıklarında pıhtılaşmaya bağlı koruyucu olabileceğini gösteriyor. Bu yüzden bu tarz hastaların aspirin ya da başka tür pıhtılaşma önleyici ilaç kullanmaları, kanama riskini artırabilir.

Antibiyotiğin yan etkisi olabilir

Öksürük şikayetiyle gittiğim doktor, antibiyotik verdi. İlacı içtikten sonra ateşim çıktı, kendimi daha hasta hissettim. Ne yapmalıyım? H.E./Tekirdağ

Bazı ilaçlar ve ağrı kesiciler; 'ilaç ateşi' diye adlandırılan bir yan etki yapabilir. Antibiyotiklerin neredeyse tamamı, tedavi sırasında bu yan etkiyi oluşturabilir. İlaç yüzünden ateşi çıkan hasta, kendi kendine ateş düşürücü almamalı. İlaç ateşinin etkisi, en fazla beş saat sürer ve kendiliğinden kaybolur. Ateş çok yükseklerde seyrederse mutlaka hekim kontrolünde ağrı kesici ya da ateş düşürücü alınması gerekir. Ateş yükselmesi bazen vücuttaki enfeksiyonun tekrarladığını da gösterebilir. Bu nedenle hekimin tedaviyi yeniden düzenlemesi gerekir.

Vitaminsizlik tırnağı zayıflatır

Zayıflamak için diyet yapıyorum. Ancak son günlerde tırnaklarım kırılmaya başladı. Vitamin eksikliği buna sebep olur mu? E.A./Giresun

Diyet nedeniyle yeterli vitamin alınmazsa, beslenme bozuklukları ortaya çıkabilir. Özellikle A ve D vitamini eksikliği; sizde de olduğu gibi tırnaklarda yumuşamalara ve kırılmalara yol açabilir. Bu nedenle diyet yaparken havuç, domates gibi renkli sebze ve meyve tüketmeye özen göstermelisiniz. Ayrıca balık, süt, beyaz peynir gibi ürünleri de sofranızdan eksik etmemelisiniz. Kansızlık da tırnakların yeterince beslenmesini engelleyip kırılmalara neden olabilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA