Türkiye'nin en iyi haber sitesi
PROF. DR. AYKAN CANBERK

Kreatin su kaybettirebilir

20 yıldır diyabet ve KOAH hastasıyım. Kortizonlu nefes açıcılar yüzünden kas erimesi gelişti. Kreatin kullanabilir miyim? Z.M./Samsun
Kortizonlu ilaçların, miyopati (kas yapısının bozulması) yaptığı biliniyor. Kreatin, sporcuların kullandığı destek besin maddelerindendir. Kreatin; karaciğerin yanı sıra pankreas ve böbrekte üretilir. Ayrıca az miktarda hayvansal besinlerden de alınabilir.

YAN ETKİLERİ VAR
Araştırmalar; kreatinin, aneorobik enerji tüketimine yardımcı olduğunu ve kas kitlesini artırdığını gösteriyor. Kreatin kullanımına bağlı olarak kas içinde su tutulması meydana gelebilir. Bu da kilo artışına yol açar. Kreatin kullananlarda; kas krampları, lif kopmaları, sıcağa tahammülsüzlük, su kaybı, bulantı, kusma gibi performansı olumsuz etkileyen yan etkiler görülebilir. Ayrıca iç sıkıntısı, huzursuzluk, sinirlilik, çarpıntı, kalpte tekleme hissi, toplardamarlarda pıhtılaşma, hatta miyopati gelişebilir.

AĞRI KESİCİLERİ DİKKATLİ ALIN
40 yaşındayım. Üç yıldır depresyon tedavisi görüyorum. Romatizma şikayetlerim gelişti. Ağrı kesici kullanabilir miyim? T.İ./Denizli
NSAİD (iltihap giderici ağrı kesiciler) grubu romatizma ilaçları; depresyon ilaçlarının karaciğerde yakılmasına, yani metabolize olmasını azaltarak kan düzeyinde yükselmesine neden olur. Ayrıca ağrı kesiciler ile depresyon ilaçlarının aynı anda kullanılması, her iki ilacın da toksik etkilerinin ortaya çıkmasına yol açabilir. Mide ağrıları, bulantı, kusma ve kabızlık gibi var olan mide-bağırsak şikayetlerinin artmasına da sebep olabilir. Bu durumda bulunan kişilerin mutlaka hekime danışmaları gerekmektedir.

GREYFURT SUYU ZARARLI OLABİLİR
10 yıldır diyabet hastasıyım ve ilaç alıyorum. Greyfurt suyu içmek istiyorum. Greyfurt suyu, şeker hastaları için tehlikeli mi? A.B./Artvin
Greyfurt suyu, sülfanil üre grubu ilaçların karaciğerde emilimini yavaşlatır. Buna bağlı olarak, diyabet ilacı kanda birikerek hipoglisemiye yol açabilir. Greyfurt suyu dışında, karadut suyu, beyaz üzüm suyu ve nar suyu da aynı etkiyi gösterebilir. Greyfurt, karadut, beyaz üzüm ya da nar suyu kullanmak isteyenlerin hekimlerine danışmaları ve günde bir bardaktan fazla tüketmemeleri gerekmektedir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA