Türkiye'nin en iyi haber sitesi
PROF. DR. AYKAN CANBERK

A vitamini fazlalığı kellik yapar

A vitaminin bağışıklık sistemini güçlendirip hastalıklardan koruduğunu duydum. A vitamini hangi gıdalarda bulunur, ne kadar alınmalıdır? D.N./Antalya
A vitamini (diğer adıyla retinol); bağışıklık sistemi ve kemik gelişimi gibi pek çok fonksiyonda görev alan önemli bir vitamindir. Et, karaciğer, balık, süt, yoğurt, yumurta, peynir ve tereyağı gibi hayvansal gıdalarda A vitamini bol miktarda bulunur.

HEKİME DANIŞIN
Havuç, domates, elma, şeftali, kayısı, ıspanak ve pancar gibi bitkisel besinlerde ise A vitamininin öncü maddesi olan betakaroten bulunur. Günlük A vitamini dozu 1000 mcg'yi geçmemeli. A vitamini, cilt sağlığı ve hastalıklardan korunmakta etkilidir. Ancak bu vitaminin fazlalığı karaciğerde toksik etki yapar. Ayrıca baş ağrısı, depresyon, psikolojik bozukluklar, saç dökülmesi, kellik, karın ağrıları, karaciğerde yağlanma ve büyüme gibi istenmeyen etkilere yol açar. Bu nedenle A vitamini kullanmak isteyen kişiler hekimlerine danışmalıdır.

TANSİYON İLACINI DÜZENLİ ALIN
38 yaşındayım ve bir yıldır evliyim. Tansiyon hastalığımdan ötürü ilaç kullanıyorum. Kullandığım ilaçlar cinsel hayatımı etkiler mi? K.H./Mersin
Uzun süre tedavi edilmeyen hipertansiyon hastalığı, hipotansa (iktidarsızlık) neden olabilir. Ancak bazı ağrı kesiciler, antidepresanlar, kortizon, antibiyotikler ve mantar ilaçları da hipotansa yol açabilir. Bu yüzden tansiyon ilaçlarının düzenli kullanılması gerekmektedir. Tansiyonu kontrol altına alınan hastaların cinsel güçleri eski düzeye dönmektedir. İlaçlarınızı doktorunuza danışmadan bırakmayın.

KAN DOPİNGİ TEHLİKELİDİR
Amatör ligde basketbol oynuyorum. Performansımı artırmak için yöntemler arıyorum. Kan dopingi diye bir şey duydum. Kan dopingi nedir? C.G./Bolu
Kan dopingi, uygulanması yasaklanmış bir yöntemdir. Bu işlem şöyle yapılırdı: Müsabakadan bir hafta kadar önce sporcunun 500-600 cc kadar kanı alınır. Alınan bu kan buzdolabında saklanır. Maçtan üç-beş saat kadar önce kan, tekrar damar yoluyla vücuda verilir. Bu yöntem sayesinde kanda oksijen taşıma kapasitesi önemli derecede artar. Kan dopingi sonrası sporcunun performansı ise yüzde 30 oranında artar ve bu yöntemin etkisi altı hafta kadar sürer. Ancak bu yöntem enfeksiyon ve damar tıkanıklığı riskine yol açar.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA