Türkiye'nin en iyi haber sitesi
PROF. DR. AYKAN CANBERK

Fazla vitamin gut krizine sebep olur

70 yaşındayım. Her gün 1000 mg C vitamini alıyorum. Herhangi bir riski var mı? E.A./Manisa
C vitamini, vücutta bağ dokusu sentezinde ve kolajen yapımını artırmada görev yapar. Demir ve folik asit emiliminde gereklidir. Ayrıca enfeksiyonlara karşı direnci artırdığı, antikor yapımını sağladığı birçok çalışmada gösterilmiştir. Kanın pıhtılaşmasında rol oynar. Eksikliği, genelde diş eti kanamaları ile kendini gösteren skorbüt hastalığına neden olur. Günde 1000 mg'dan fazla alınan C vitamini, asidik yapısı nedeniyle gastrit ve ülser gibi mide rahatsızlıkları olan kişilerde mide bulantısı, kusma, midede ekşime, yanma gibi şikayetlere neden olur. Ayrıca kan ürik asit seviyesini yükselterek gut krizlerine ve böbrek taşlarına da sebebiyet verebilir. C vitamini, mide ve bağırsakta demir ve alüminyum emilimini artırır. Bu nedenle alüminyum içeren mide ilacı kullanan kişilerde, kanda alüminyum biriktirerek zehirlenmelere neden olur.

HAMİLELİKTE ASPİRİN'E DİKKAT EDİN
7.5 aylık hamileyim. Morarma ve burun kanamalarım oluyor. Sebebi ne olabilir? M.U./İst
Genelde C vitamini yetersizliği gebelikte kanama nedeni olarak görülür. Ancak bu tip kanamaların; immun sistem metabolizmalarında sorumlu olduğuna inanılan trombosit azalmasına bağlı olarak geliştiği gözlemlenir. Bu durumda durup dururken diş eti kanamaları, tükürükte kan bulunması, burun kanamaları, ciltte herhangi bir çarpma olmadığı halde morarma, gözde kan oturması olabilir. Bunlar gebelikte görülebilecek olağan durumlardır. Gebelik trombositopenisi denilen bu tablo doğumdan sonra kendiliğinden kaybolur. Bununla beraber kişinin mutlaka doktora görünmesi, gebelikte ağrı kesici ve Aspirin kullanımına da dikkat etmesi gerekmektedir.

C VİTAMİNİ KANAMAYI AZALTIR
Sabahları dişlerimi fırçalarken diş eti kanamalarım oluyor. Neden olabilir? T.K./Kahramanmaraş
Bu konuda öncelikle bir diş hekimine danışmanızda fayda var. Sigara ve Aspirin kullanan kişilerde vücudun C vitamini düzeyi düşer. Buna bağlı olarak kanamalar ortaya çıkabilir. Bu yüzden bu sorunu yaşayan kişilerin günde 500-1000 mg C vitamini kullanmaları veya doğal yollardan portakal, limon gibi C vitamininden zengin gıdalar tüketmeleri gerekmektedir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA